Травник: Клизиште формирало огромно језеро

Огромно клизиште које се покренуло у шумском реону званом Крмаре, 12 километара од места Мехурићи код Травника, формирало је језеро од којег застаје дах.

Босна и Херцеговина 26.05.2014 | 19:23
Травник: Клизиште формирало огромно језеро

Наиме, у горњем сливу реке Јасенице услед покретања целог брда у корито реке, од наноса камена, стабала и земље, формирана је брана ширине између 50 и 80 метара, те је том приликом настала већа акумулација, тачније језеро дужине око 500, ширине 30 до 50 , а дубине око 20 метара.

Померањем земљишта од киша које су протеклих дана непрестално падале, те топљењем снега којег је крајем маја на планини Влашић нападало преко метар, у опасност је доведено више сточара из оближњих села, чије су ливаде и планинске куће у којима бораве током летне испаше клизишта снела у реку Јасеницу.

Том приликом није било људских жртава.

Међутим, даљи опстанак новоформираног језера могао би се описати као ˝бити или не бити˝.Док се део старијих мештана неизмерно плаши пуцања природне бране, које би у опасност довело део Биљанске долине (око 10.000 становника), млађи и они жељни авантуре већ увелико планирају порибљавање истог језера поточном пастрмком, те купање у кристално чистој води или бављење рекреацијом на овом подручју.

Природа је на себи својствен начин за неколико сати направила чудо које зауставља дах и изазива дивљење. Језеро са бистром водом окружено је шумом лисичара и четинара и могло би се сврстати у природне лепоте. Слободно се може и упоредити са примерима нетекнутих природних оаза.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган Дј

26.05.2014 13:53

Засто ово се не коменкарисе. Оне лудјаке коментарисете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Зг

26.05.2014 16:22

По мени ако је ово могуће треба оставити(уколико не угрожава људске животе) јер је феноменално.

ОДГОВОРИТЕ