Travnik: Klizište formiralo ogromno jezero

Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom reonu zvanom Krmare, 12 kilometara od mesta Mehurići kod Travnika, formiralo je jezero od kojeg zastaje dah.

Bosna i Hercegovina 26.05.2014 | 19:23
Travnik: Klizište formiralo ogromno jezero

Naime, u gornjem slivu reke Jasenice usled pokretanja celog brda u korito reke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirana je brana širine između 50 i 80 metara, te je tom prilikom nastala veća akumulacija, tačnije jezero dužine oko 500, širine 30 do 50 , a dubine oko 20 metara.

Pomeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestalno padale, te topljenjem snega kojeg je krajem maja na planini Vlašić napadalo preko metar, u opasnost je dovedeno više stočara iz obližnjih sela, čije su livade i planinske kuće u kojima borave tokom letne ispaše klizišta snela u reku Jasenicu.

Tom prilikom nije bilo ljudskih žrtava.

Međutim, dalji opstanak novoformiranog jezera mogao bi se opisati kao ˝biti ili ne biti˝.Dok se deo starijih meštana neizmerno plaši pucanja prirodne brane, koje bi u opasnost dovelo deo Biljanske doline (oko 10.000 stanovnika), mlađi i oni željni avanture već uveliko planiraju poribljavanje istog jezera potočnom pastrmkom, te kupanje u kristalno čistoj vodi ili bavljenje rekreacijom na ovom području.

Priroda je na sebi svojstven način za nekoliko sati napravila čudo koje zaustavlja dah i izaziva divljenje. Jezero sa bistrom vodom okruženo je šumom lisičara i četinara i moglo bi se svrstati u prirodne lepote. Slobodno se može i uporediti sa primerima neteknutih prirodnih oaza.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan Dj

26.05.2014 13:53

Zasto ovo se ne komenkarise. One ludjake komentarisete.

ODGOVORITE
Name

Nikola Zg

26.05.2014 16:22

Po meni ako je ovo moguće treba ostaviti(ukoliko ne ugrožava ljudske živote) jer je fenomenalno.

ODGOVORITE