У Подрињу почела процјена штете

У општини Сребреница завршена је дезинфекција свих објеката који су били поплављени, док се у општини Братунац ове мјере још предузимају, с обзиром да је у овој општини двадесет пута више објеката захваћено поплавама у односу на Сребреницу.

Република Српска 26.05.2014 | 08:58
У Подрињу почела процјена штете

Посао дезинфекције ефикасно су обавили радници хигијенско-епидемиолошких служби овдашњих домова здравља.

У домовима здравља ове двије општине тврде да нема повећања броја пацијената нити неких посебних обољења.

Формиране су комисије које обилазе поплављене дијелове ових општина и процјењују штету причињену пољопривреди, а ових дана приступиће се процјени и остале штете.

У обје општине још је на снази ванредна ситуација, али се очекује њено укидање јер се живот стабилизује.

Расположива механизација ангажована је на санацији бројних клизишта, чишћењу материјала које су бујице и поплаве нанијеле, те оспособљавању путева за саобраћај, будући да су сви путеви у обје општине значајно оштећени поплавама.

У братуначкој општини активно је око 130 клизишта која су угрозила већи број кућа из којих је евакуисано око 170 особа, док је на подручју Сребренице регистровано око 150 клизишта која су оштетила путеве, а угрожена је и једна кућа.

Екипе комуналних предузећа приводе крају отклањање кварова и оспособљавање сеоских водовода.Регионални пут Братунац - Дрињача још је непроходан због клизишта у Полому и Зелињу, као и пут Братунац - Скелани, јер је клизиште у мјесту Жлијебац пресјекло и однијело у Дрину дио тог пута.

У Братунац стиже хуманитарна помоћ и дистрибуише се онима који су претрпјели штету од поплава.Техничка средства се користе за отклањање посљедица од поплава, а са Сокоца је стигла помоћ и у сточној храни од 1.000 великих бала сијена које се расподјељују власницима фарми крава којима је поплава уништила залихе сточне хране.

Начелник сребреничке општине Ћамил Дураковић, још прије неколико дана, замолио је да се у ову општину не шаље хуманитарна помоћ.

Он је оцијенио да за тим нема потребе будући да становништво није угрожено и солидарно је позвао све који желе да у Сребреницу доставе храну и одјећу да то не чине и да ту помоћ упуте гдје је потребна, а то су општине које су претрпјеле више штете и гдје је становништво евакуисано из својих домова.

Као највећу потребу у овим општинама наводе гориво и тешку механизацију за уређење корита Крижевице и још неких водотока, те за санацију бројних клизишта и оштећених путева.

Коментари / 0

Оставите коментар