U Podrinju počela procjena štete

U opštini Srebrenica završena je dezinfekcija svih objekata koji su bili poplavljeni, dok se u opštini Bratunac ove mjere još preduzimaju, s obzirom da je u ovoj opštini dvadeset puta više objekata zahvaćeno poplavama u odnosu na Srebrenicu.

Republika Srpska 26.05.2014 | 08:58
U Podrinju počela procjena štete

Posao dezinfekcije efikasno su obavili radnici higijensko-epidemioloških službi ovdašnjih domova zdravlja.

U domovima zdravlja ove dvije opštine tvrde da nema povećanja broja pacijenata niti nekih posebnih oboljenja.

Formirane su komisije koje obilaze poplavljene dijelove ovih opština i procjenjuju štetu pričinjenu poljoprivredi, a ovih dana pristupiće se procjeni i ostale štete.

U obje opštine još je na snazi vanredna situacija, ali se očekuje njeno ukidanje jer se život stabilizuje.

Raspoloživa mehanizacija angažovana je na sanaciji brojnih klizišta, čišćenju materijala koje su bujice i poplave nanijele, te osposobljavanju puteva za saobraćaj, budući da su svi putevi u obje opštine značajno oštećeni poplavama.

U bratunačkoj opštini aktivno je oko 130 klizišta koja su ugrozila veći broj kuća iz kojih je evakuisano oko 170 osoba, dok je na području Srebrenice registrovano oko 150 klizišta koja su oštetila puteve, a ugrožena je i jedna kuća.

Ekipe komunalnih preduzeća privode kraju otklanjanje kvarova i osposobljavanje seoskih vodovoda.Regionalni put Bratunac - Drinjača još je neprohodan zbog klizišta u Polomu i Zelinju, kao i put Bratunac - Skelani, jer je klizište u mjestu Žlijebac presjeklo i odnijelo u Drinu dio tog puta.

U Bratunac stiže humanitarna pomoć i distribuiše se onima koji su pretrpjeli štetu od poplava.Tehnička sredstva se koriste za otklanjanje posljedica od poplava, a sa Sokoca je stigla pomoć i u stočnoj hrani od 1.000 velikih bala sijena koje se raspodjeljuju vlasnicima farmi krava kojima je poplava uništila zalihe stočne hrane.

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković, još prije nekoliko dana, zamolio je da se u ovu opštinu ne šalje humanitarna pomoć.

On je ocijenio da za tim nema potrebe budući da stanovništvo nije ugroženo i solidarno je pozvao sve koji žele da u Srebrenicu dostave hranu i odjeću da to ne čine i da tu pomoć upute gdje je potrebna, a to su opštine koje su pretrpjele više štete i gdje je stanovništvo evakuisano iz svojih domova.

Kao najveću potrebu u ovim opštinama navode gorivo i tešku mehanizaciju za uređenje korita Križevice i još nekih vodotoka, te za sanaciju brojnih klizišta i oštećenih puteva.

Komentari / 0

Ostavite komentar