Потресен сам трагедијом која је погодила жртве поплава

Високи представник за БиХ Валентин Инцко данас је посјетио подручја у општини Жепче која су погођена поплавама.

Босна и Херцеговина 25.05.2014 | 16:19
Потресен сам трагедијом која је погодила жртве поплава

Он је, у пратњи начелника Општине Мате Зовке, Предсједавајућег ОВ Жепче Мухамеда Јусуфовића, савјетника у Федералном министарству за избјеглице и расељена лица Нурђехана Шахиновића, помоћника Општинског начелника Дамира Јукића, вијећника Ћазима Хускића и представника мјесних заједница, посјетио Жељезно Поље, Бегов Хан и Папратницу.

Инцко је посјетио и Прихватни центар Мисбах Бегов Хан у којем је тренутно смјештено 75 особа с подручја Топчић Поља и Жељезног Поља.

Такође обишао је и мјесто на којем је прокопан нови алтернативни пут за Жељезно Поље и већ према најавама, сутра ће бити у промету.

- Потресен сам трагедијом која је погодила жртве поплава. Неки од њих су након рата били у избјеглиштву и сада их је поновно задесила иста судбина. Најбитније је да будемо људи и помажемо другима у невољи.
Важно је да они имају осјећај да нису заборављени и сами. Такође ми је драго да хуманитарна помоћ стиже са свих страна. Што се тиче међународне заједнице сви чинимо највише што можемо. Разговарао сам и с Аустријанцима који су такође обећали додатна средства - казао је Инцко за Радио Жепче након обиласка и краћег разговора са жртвама поплава.

 Након великих поплава и клизишта бројни су мјештани угрожених подручја морали напустити своје домове.

Тако је у Прихватном центру у Бегов Хану смјештено 75 особа, а на цијелој територији општине Жепче још је 1.700 избјеглих.

- Тренутно стање је стабилно. Имамо Прихватни центар и у Жепчу, сарађујемо са Црвеним крижем Жепче, као и Кантоналним штабом цивилне заштите. Такође, успјели смо ући у сва села. Оспособљен је и пут за
Жељезно Поље тако да би се већ сутра могло отићи у обилазак ове мјесне заједнице. Синоћ смо ушли и у Горњу Папратницу, а прије тога и у остала села. Битно је да помоћи било које врсте иду на локални ниво, јер
општине су увезане, а ми ћемо сарађивати с вишим нивоима власти - истакао је начелник Општине Мато Зовко за Радио Жепче.

Он се захвалио Инцку на посјети.

Високи представник у БиХ је након обиласка терена боравио и у Уреду Општинског начелника гдје се задржао у краћем пријатељском разговору, те је још једном исказао жаљење и саосјећање са страдалима.

У  посјети општини Жепче борави и амбасадор Краљевине Саудијске Арабије у БиХ Еид М. Ал-Такафи.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

25.05.2014 15:19

Оооо ево га и Инцко се пробудио,видим да је обишао и Бијељину и Посавину и велику је помоћ донијео, немамо никакве користи од њега као ни од Додика. Годишња плата њих двојице је довољно да се инфраструктура среди у цитавој БиХ.

ОДГОВОРИТЕ