Potresen sam tragedijom koja je pogodila žrtve poplava

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko danas je posjetio područja u opštini Žepče koja su pogođena poplavama.

Bosna i Hercegovina 25.05.2014 | 16:19
Potresen sam tragedijom koja je pogodila žrtve poplava

On je, u pratnji načelnika Opštine Mate Zovke, Predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića, savjetnika u Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Nurđehana Šahinovića, pomoćnika Opštinskog načelnika Damira Jukića, vijećnika Ćazima Huskića i predstavnika mjesnih zajednica, posjetio Željezno Polje, Begov Han i Papratnicu.

Incko je posjetio i Prihvatni centar Misbah Begov Han u kojem je trenutno smješteno 75 osoba s područja Topčić Polja i Željeznog Polja.

Takođe obišao je i mjesto na kojem je prokopan novi alternativni put za Željezno Polje i već prema najavama, sutra će biti u prometu.

- Potresen sam tragedijom koja je pogodila žrtve poplava. Neki od njih su nakon rata bili u izbjeglištvu i sada ih je ponovno zadesila ista sudbina. Najbitnije je da budemo ljudi i pomažemo drugima u nevolji.
Važno je da oni imaju osjećaj da nisu zaboravljeni i sami. Takođe mi je drago da humanitarna pomoć stiže sa svih strana. Što se tiče međunarodne zajednice svi činimo najviše što možemo. Razgovarao sam i s Austrijancima koji su takođe obećali dodatna sredstva - kazao je Incko za Radio Žepče nakon obilaska i kraćeg razgovora sa žrtvama poplava.

 Nakon velikih poplava i klizišta brojni su mještani ugroženih područja morali napustiti svoje domove.

Tako je u Prihvatnom centru u Begov Hanu smješteno 75 osoba, a na cijeloj teritoriji opštine Žepče još je 1.700 izbjeglih.

- Trenutno stanje je stabilno. Imamo Prihvatni centar i u Žepču, sarađujemo sa Crvenim križem Žepče, kao i Kantonalnim štabom civilne zaštite. Takođe, uspjeli smo ući u sva sela. Osposobljen je i put za
Željezno Polje tako da bi se već sutra moglo otići u obilazak ove mjesne zajednice. Sinoć smo ušli i u Gornju Papratnicu, a prije toga i u ostala sela. Bitno je da pomoći bilo koje vrste idu na lokalni nivo, jer
opštine su uvezane, a mi ćemo sarađivati s višim nivoima vlasti - istakao je načelnik Opštine Mato Zovko za Radio Žepče.

On se zahvalio Incku na posjeti.

Visoki predstavnik u BiH je nakon obilaska terena boravio i u Uredu Opštinskog načelnika gdje se zadržao u kraćem prijateljskom razgovoru, te je još jednom iskazao žaljenje i saosjećanje sa stradalima.

U  posjeti opštini Žepče boravi i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid M. Al-Takafi.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

25.05.2014 15:19

Oooo evo ga i Incko se probudio,vidim da je obišao i Bijeljinu i Posavinu i veliku je pomoć donijeo, nemamo nikakve koristi od njega kao ni od Dodika. Godišnja plata njih dvojice je dovoljno da se infrastruktura sredi u citavoj BiH.

ODGOVORITE