Нема разумијевања Суда и Тужилаштва БиХ

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изјавио је данас У Брадини да је МУП Српске у вези са злочинима над Србима у овом селу поднио шест извјештаја и допуна извјештаја против 18 лица, која су идентификована као осумњичени за кривична дјела ратног злочин над српским цивилима.

Република Српска 25.05.2014 | 14:25
Нема разумијевања Суда и Тужилаштва БиХ

"Упорно сво вријеме говоримо о томе, али нема разумијевања у Тужилаштву и Суду БиХ када је ријеч о ратним злочинима против српског становништва и извјештаја МУП-а Републике Српске", рекао је Јовичић новинарима током обиљежавања 22 године од страдања Срба у овом селу на подручју општине Коњиц.

Јовичић је подсјетио да су он лично, али и други представници Републике Српске, на посљедњој сједници Структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ изразили негодовање због непроцесуирања ратних
злочина над Србима и ретроактвине примјене кривичног закона.

Он је истакао да ће представници Српске и даље инсистирати на овим извјештајима, те упитао због чега постоји оваква селективна правда у БиХ, јер сматра да овакав приступ правди када је ријеч о ратним
злочинима, не доприноси благостању и помирењу свих грађана.

Јовичић је подвукао да сви они који су починили ратне злочине треба да одговарају пред лицем правде, а не само припадници једног народа - српског.

"МУП Српске и даље наставља своје активности и надамо се да ће доћи до позитивних ефеката на том плану", поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске.

Јовичић је изразио жаљење због чињенице да је у Брадини у току само једног дана страдало и сравњено са земљом читаво српско насеље, тако да у овом селу Срба практично више и нема, јер се ту тренутно
налазе само два српска повратника, а прије рата је ту било око 400 домаћинстава.

"Није само један народ крив у БиХ и сви морамо имати једнак третман према свакој жртви", закључио је Јовичић.

У храму Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица јутрос су, поводом 22 године од страдања српског народа у овом селу, служени Света литургија и парастос за 48 цивила које су убили припадници хрватских и муслиманских снага у мају 1992. године, село спалили, а преживјеле одвели у логоре.

Испред спомен-обиљежја служен је парастос за Србе које су муслиманске снаге убиле на најбруталнији начин.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини. У логорима је животе изгубило још 22, а за пет лица се и даље трага.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Коментари / 0

Оставите коментар