Nema razumijevanja Suda i Tužilaštva BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić izjavio je danas U Bradini da je MUP Srpske u vezi sa zločinima nad Srbima u ovom selu podnio šest izvještaja i dopuna izvještaja protiv 18 lica, koja su identifikovana kao osumnjičeni za krivična djela ratnog zločin nad srpskim civilima.

Republika Srpska 25.05.2014 | 14:25
Nema razumijevanja Suda i Tužilaštva BiH

"Uporno svo vrijeme govorimo o tome, ali nema razumijevanja u Tužilaštvu i Sudu BiH kada je riječ o ratnim zločinima protiv srpskog stanovništva i izvještaja MUP-a Republike Srpske", rekao je Jovičić novinarima tokom obilježavanja 22 godine od stradanja Srba u ovom selu na području opštine Konjic.

Jovičić je podsjetio da su on lično, ali i drugi predstavnici Republike Srpske, na posljednjoj sjednici Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH izrazili negodovanje zbog neprocesuiranja ratnih
zločina nad Srbima i retroaktvine primjene krivičnog zakona.

On je istakao da će predstavnici Srpske i dalje insistirati na ovim izvještajima, te upitao zbog čega postoji ovakva selektivna pravda u BiH, jer smatra da ovakav pristup pravdi kada je riječ o ratnim
zločinima, ne doprinosi blagostanju i pomirenju svih građana.

Jovičić je podvukao da svi oni koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju pred licem pravde, a ne samo pripadnici jednog naroda - srpskog.

"MUP Srpske i dalje nastavlja svoje aktivnosti i nadamo se da će doći do pozitivnih efekata na tom planu", poručio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Jovičić je izrazio žaljenje zbog činjenice da je u Bradini u toku samo jednog dana stradalo i sravnjeno sa zemljom čitavo srpsko naselje, tako da u ovom selu Srba praktično više i nema, jer se tu trenutno
nalaze samo dva srpska povratnika, a prije rata je tu bilo oko 400 domaćinstava.

"Nije samo jedan narod kriv u BiH i svi moramo imati jednak tretman prema svakoj žrtvi", zaključio je Jovičić.

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica jutros su, povodom 22 godine od stradanja srpskog naroda u ovom selu, služeni Sveta liturgija i parastos za 48 civila koje su ubili pripadnici hrvatskih i muslimanskih snaga u maju 1992. godine, selo spalili, a preživjele odveli u logore.

Ispred spomen-obilježja služen je parastos za Srbe koje su muslimanske snage ubile na najbrutalniji način.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima je živote izgubilo još 22, a za pet lica se i dalje traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Komentari / 0

Ostavite komentar