Полен напада и очи

ПОЛЕНИ из ваздуха не нападају само ноздрве и плућа, већ подједнако праве проблеме и очима.

Здравље 24.05.2014 | 20:52
Полен напада и очи

Када се „маце“, полени и друге честице „залепе“ за слузокожу ока, може да дође до алергијског запаљења, односно коњуктивитиса. Сезонски алергијски коњуктивитис најчешће се јавља у пролеће и лето, упоредо са осталим алергијским симптомима.За разлику од других типова коњунктивитиса који се могу јавити само на једном оку, алергијски коњунктивитис увек захвата оба ока.

Доктори  кажу да се пацијенти обично жале на појачано сузење очију, праћено интензивним сврабом.

- Црвенила нема или је сасвим дискретно, а јавља се и оток капака. Важно је да се алерголошким тестовима утврди на које алергене је особа осетљива, јер се тачно зна у ком периоду се могу очекивати први симптоми. Пожељно је да се са применом лекова почне и пре појаве симптома.

Осим алергијске реакције, запаљење слузокоже која штити око може да се јави и због других изазивача, па постоји више типова алергијског коњунктивитиса:

Несезонски алергијски коњунктивитис проузрокован је кућном прашином, грињама, длакама кућних љубимаца, перјем и сличним алергенима. Симптоми су слични као код сезонског коњунктивитиса, али се јављају током целе године, са повременим појачањем, често на прелазу годишњих доба. За ове пацијенте је веома важно да узимају лекове, али и да из непосредног окружења уклоне алергене (перјани јастуци, завесе, теписи, кућни љубимци).

Вернални коњунктивитис је хронични алергијски коњунктивитис, који се најчешће јавља у пролеће и јесен, у топлом климатском подручју и чешћи је код мушкараца. Водећи симптоми су свраб и осетљивост на светлост. Може имати и тежу клиничку слику.

Атопијски коњунктивитиси се јављају код особа са атопијским дерматитисом коже капака и лица. У клиничкој слици јавља се и густ слузави секрет. Испољава се у адолесценцији, или раним двадесетим годинама, чешће код особа које имају и алергијски ринитис или астму.

Гигантопапиларни коњунктивитис се јавља код носилаца контактних сочива. Проузрокује га алергијска реакција на беланчевине које се накупљају на површини контактних сочива.

Циљ терапије је, према речима др Бјеловић, да се прекине алергијска реакција и да се смање симптоми:

- Сада су нам на располагању савремени лекови за лечење алергијских коњунктивитиса, који у себи садрже две компоненте, антихистаминик и стабилизатор мембране базофила и мастоцита. То су препарати у капима, који се једноставно примењују, укапавају се у око два пута на дан. Они могу безбедно да се примењују неколико месеци без прекида, па и код деце старије од три године, зато што постоје пацијенти код којих симптоми трају дуго.

Коментари / 0

Оставите коментар