Polen napada i oči

POLENI iz vazduha ne napadaju samo nozdrve i pluća, već podjednako prave probleme i očima.

Zdravlje 24.05.2014 | 20:52
Polen napada i oči

Kada se „mace“, poleni i druge čestice „zalepe“ za sluzokožu oka, može da dođe do alergijskog zapaljenja, odnosno konjuktivitisa. Sezonski alergijski konjuktivitis najčešće se javlja u proleće i leto, uporedo sa ostalim alergijskim simptomima.Za razliku od drugih tipova konjunktivitisa koji se mogu javiti samo na jednom oku, alergijski konjunktivitis uvek zahvata oba oka.

Doktori  kažu da se pacijenti obično žale na pojačano suzenje očiju, praćeno intenzivnim svrabom.

- Crvenila nema ili je sasvim diskretno, a javlja se i otok kapaka. Važno je da se alergološkim testovima utvrdi na koje alergene je osoba osetljiva, jer se tačno zna u kom periodu se mogu očekivati prvi simptomi. Poželjno je da se sa primenom lekova počne i pre pojave simptoma.

Osim alergijske reakcije, zapaljenje sluzokože koja štiti oko može da se javi i zbog drugih izazivača, pa postoji više tipova alergijskog konjunktivitisa:

Nesezonski alergijski konjunktivitis prouzrokovan je kućnom prašinom, grinjama, dlakama kućnih ljubimaca, perjem i sličnim alergenima. Simptomi su slični kao kod sezonskog konjunktivitisa, ali se javljaju tokom cele godine, sa povremenim pojačanjem, često na prelazu godišnjih doba. Za ove pacijente je veoma važno da uzimaju lekove, ali i da iz neposrednog okruženja uklone alergene (perjani jastuci, zavese, tepisi, kućni ljubimci).

Vernalni konjunktivitis je hronični alergijski konjunktivitis, koji se najčešće javlja u proleće i jesen, u toplom klimatskom području i češći je kod muškaraca. Vodeći simptomi su svrab i osetljivost na svetlost. Može imati i težu kliničku sliku.

Atopijski konjunktivitisi se javljaju kod osoba sa atopijskim dermatitisom kože kapaka i lica. U kliničkoj slici javlja se i gust sluzavi sekret. Ispoljava se u adolescenciji, ili ranim dvadesetim godinama, češće kod osoba koje imaju i alergijski rinitis ili astmu.

Gigantopapilarni konjunktivitis se javlja kod nosilaca kontaktnih sočiva. Prouzrokuje ga alergijska reakcija na belančevine koje se nakupljaju na površini kontaktnih sočiva.

Cilj terapije je, prema rečima dr Bjelović, da se prekine alergijska reakcija i da se smanje simptomi:

- Sada su nam na raspolaganju savremeni lekovi za lečenje alergijskih konjunktivitisa, koji u sebi sadrže dve komponente, antihistaminik i stabilizator membrane bazofila i mastocita. To su preparati u kapima, koji se jednostavno primenjuju, ukapavaju se u oko dva puta na dan. Oni mogu bezbedno da se primenjuju nekoliko meseci bez prekida, pa i kod dece starije od tri godine, zato što postoje pacijenti kod kojih simptomi traju dugo.

Komentari / 0

Ostavite komentar