Партизан и први КЕШ

"Фестивал шампиона" у Лисабону представио пано са 16 тимова који су били учесници првог КЕШ-а. Све је почело од Спортинга и Партизана...

Фудбал 24.05.2014 | 16:11
Партизан и први КЕШ

УЕФА је у Лисабону, уочи финала Лиге шампиона у којем се састају Реал Мадрид и Атлетико, организовала музејску поставку под именом "Фестивал шампиона". Међу осталим стварима и сликама које су обележиле 59 година постојања елитног такмичења, изложен је пано "Тхе Фирст 16 (првих 16), на којем се налази и грб београдског Партизана.

Наиме, црно-бели су са још 15 клубова (Рапид Беч, Ворош Лобого, Спортинг Лисабон, Ђургарден, Андерлехт, Милан, Сарбрикен, Сервет, Архус, ПСВ, Хибернијан, Рот Вајс Есен, Ремс, Гвардија Варшава и Реал Мадрид) били учесници прве сезоне Купа шампиона 1955, такмичења из којег је пре 22 године проистекла Лига шампиона.

Партизан и Спортинг одиграли су историјски први меч у новом такмичењу. То се догодило 4. септембра 1955. у Лисабону, на стадиону "Насионал". Утакмицу у којој је било чак шест голова (3:3) гледало је око 30.000 навијача.

Црно-бели су победили у Београду 5:2 и изборили мегдан са мадридским Реалом. Милош Милутиновић је лисабонским "лавовима" дао укупно шест голова, од којих четири у Београду.

"Ваљак" је доживео дебакл у Мадриду. "Краљевски клуб" је победио 4:0 и чинило се да ће реванш на стадиону у Хумској бити формалност.

Али...

Партизан је одиграо величанствен меч и победио 3:0. Упркос томе што је доминирао тереном свих 90 минута, није имао снаге да анулира предност Реала, који је прошао у следеће кола, а касније се и окитио првом титулом првака Европе.

Милутиновић је био први стрелац такмичења са осам голова.

Коментари / 0

Оставите коментар