Partizan i prvi KEŠ

"Festival šampiona" u Lisabonu predstavio pano sa 16 timova koji su bili učesnici prvog KEŠ-a. Sve je počelo od Sportinga i Partizana...

Fudbal 24.05.2014 | 16:11
Partizan i prvi KEŠ

UEFA je u Lisabonu, uoči finala Lige šampiona u kojem se sastaju Real Madrid i Atletiko, organizovala muzejsku postavku pod imenom "Festival šampiona". Među ostalim stvarima i slikama koje su obeležile 59 godina postojanja elitnog takmičenja, izložen je pano "The First 16 (prvih 16), na kojem se nalazi i grb beogradskog Partizana.

Naime, crno-beli su sa još 15 klubova (Rapid Beč, Voroš Lobogo, Sporting Lisabon, Đurgarden, Anderleht, Milan, Sarbriken, Servet, Arhus, PSV, Hibernijan, Rot Vajs Esen, Rems, Gvardija Varšava i Real Madrid) bili učesnici prve sezone Kupa šampiona 1955, takmičenja iz kojeg je pre 22 godine proistekla Liga šampiona.

Partizan i Sporting odigrali su istorijski prvi meč u novom takmičenju. To se dogodilo 4. septembra 1955. u Lisabonu, na stadionu "Nasional". Utakmicu u kojoj je bilo čak šest golova (3:3) gledalo je oko 30.000 navijača.

Crno-beli su pobedili u Beogradu 5:2 i izborili megdan sa madridskim Realom. Miloš Milutinović je lisabonskim "lavovima" dao ukupno šest golova, od kojih četiri u Beogradu.

"Valjak" je doživeo debakl u Madridu. "Kraljevski klub" je pobedio 4:0 i činilo se da će revanš na stadionu u Humskoj biti formalnost.

Ali...

Partizan je odigrao veličanstven meč i pobedio 3:0. Uprkos tome što je dominirao terenom svih 90 minuta, nije imao snage da anulira prednost Reala, koji je prošao u sledeće kola, a kasnije se i okitio prvom titulom prvaka Evrope.

Milutinović je bio prvi strelac takmičenja sa osam golova.

Komentari / 0

Ostavite komentar