Мадрид вечерас слави и тугује

Много је великих градских фудбалских дербија у Европи, а дуел мадридских ривала Реала и Атлетика свакако је један од највећих, са дугом историјом, која сигурно неће бити иста после вечерашњег обрачуна у финалу Лиге шампиона.

Фудбал 24.05.2014 | 15:59
Мадрид вечерас слави и тугује

Тако близу куће, у комшијском Лисабону, први пут у историји елитног такмичења екипе из истог града, Мадрида, бориће се за титулу шампиона Европе.

С једне стране Реал, најтрофејнији европски клуб, који жели јубиларну 10. титулу, прву после 12 година, а са друге Атлетико, екипа која је већ освојила титулу првака Шпаније, прву после 18 година и која жели први трофеј континенталног шампиона.

Реал, предвођен Кристијаном Роналдом и Геретом Бејлом, двојицом најскупљих играча у историји фудбала, који су и плаћени скоро 200 милиона евра да би вратили трофеј у Мадрид, све карте бацио је на овај меч, док Атлетико, којег уочи сезоне ни најзагриженије присталице нису "виделе" у Лисабону, жели ново чудо.

"Краљевски клуб" на клупи има тренера Карла Анћелотија, који је са Миланом два пута подизао трофеј, али и успео да изгуби онај чудесни меч у Истанбулу 2005. године после вођства од 3:0 против Ливерпула. Реал има и Роналда, који је славио са Јунајтедом 2008. и Икера Касиљаса, који је два пута био најбољи, последњи пут баш 2002. године против Леверкузена.

У екипи Атлетика само је Давид Виља освајао Лигу шампиона, у дресу Барселоне, чак је био и стрелац у финалу против Манчестер Јунајтеда 2011. године и можда би баш исксуство најбољег стрелца шпанске репрезентације могло да буде адут више, поготово ако Дијего Кошта не буде спреман.

"Финале је увек отворено, једна утакмица, играмо против екипе која је шампион Шпаније и која је показала да је и психолошки спремна на све. Нисмо оптерећени освајањем 'дециме', али верујем у тим", поручио је Анћелоти уочи лисабонског спектакла.

Његов колега Дијего Симеоне због повреда кључних играча Дијега Коште и Арде Турана не спава мирно, али пун је оптимизма.

"Чека нас борба свих 90 минута, играчи су спремни, ко год да изађе на терен биће то најбољи Атлетико", јасан је Симеоне.

Проблеме са саставом има и Реал, пошто Цхаби Алонсо неће играти због жутих картона, а фудбалер Атлетика, Коке, сматра да би управо тај моменат могао да одлучи финале. Такође, неизвестан је и наступ Карима Бенземе.

"За нас је добро што Цхаби неће играти, али све зависи од нас. Имамо много мотива и верујемо да можемо наставити да сањамо", изјавио је Коке.

Један од најзаслужнијих за пласман Реала у финале Серхио Рамос поручује да је екипа дошла у Лисабон по трофеј.

"Веома смо мотивисани и концентрисани, једва чекамо финале", рекао је Рамос.
Шпански медији најављују да ће из Мадрида у Лисабон допутовати око 120.000 навијача, што значи да ће сваки други остати ван стадиона Ла Луз.

Атлетико ће играти у дресовима са посветом легендарном Луису Арагонесу, стрелцу гола у финалу против Бајерна 1974. године, који је недавно преминуо.

Финале Лиге шампиона између Реала и Атлетика игра се вечерас од 20.45, а главни судија биће Холанђанин Бјорн Кујперс.

Коментари / 0

Оставите коментар