Madrid večeras slavi i tuguje

Mnogo je velikih gradskih fudbalskih derbija u Evropi, a duel madridskih rivala Reala i Atletika svakako je jedan od najvećih, sa dugom istorijom, koja sigurno neće biti ista posle večerašnjeg obračuna u finalu Lige šampiona.

Fudbal 24.05.2014 | 15:59
Madrid večeras slavi i tuguje

Tako blizu kuće, u komšijskom Lisabonu, prvi put u istoriji elitnog takmičenja ekipe iz istog grada, Madrida, boriće se za titulu šampiona Evrope.

S jedne strane Real, najtrofejniji evropski klub, koji želi jubilarnu 10. titulu, prvu posle 12 godina, a sa druge Atletiko, ekipa koja je već osvojila titulu prvaka Španije, prvu posle 18 godina i koja želi prvi trofej kontinentalnog šampiona.

Real, predvođen Kristijanom Ronaldom i Geretom Bejlom, dvojicom najskupljih igrača u istoriji fudbala, koji su i plaćeni skoro 200 miliona evra da bi vratili trofej u Madrid, sve karte bacio je na ovaj meč, dok Atletiko, kojeg uoči sezone ni najzagriženije pristalice nisu "videle" u Lisabonu, želi novo čudo.

"Kraljevski klub" na klupi ima trenera Karla Anćelotija, koji je sa Milanom dva puta podizao trofej, ali i uspeo da izgubi onaj čudesni meč u Istanbulu 2005. godine posle vođstva od 3:0 protiv Liverpula. Real ima i Ronalda, koji je slavio sa Junajtedom 2008. i Ikera Kasiljasa, koji je dva puta bio najbolji, poslednji put baš 2002. godine protiv Leverkuzena.

U ekipi Atletika samo je David Vilja osvajao Ligu šampiona, u dresu Barselone, čak je bio i strelac u finalu protiv Mančester Junajteda 2011. godine i možda bi baš isksustvo najboljeg strelca španske reprezentacije moglo da bude adut više, pogotovo ako Dijego Košta ne bude spreman.

"Finale je uvek otvoreno, jedna utakmica, igramo protiv ekipe koja je šampion Španije i koja je pokazala da je i psihološki spremna na sve. Nismo opterećeni osvajanjem 'decime', ali verujem u tim", poručio je Anćeloti uoči lisabonskog spektakla.

Njegov kolega Dijego Simeone zbog povreda ključnih igrača Dijega Košte i Arde Turana ne spava mirno, ali pun je optimizma.

"Čeka nas borba svih 90 minuta, igrači su spremni, ko god da izađe na teren biće to najbolji Atletiko", jasan je Simeone.

Probleme sa sastavom ima i Real, pošto Chabi Alonso neće igrati zbog žutih kartona, a fudbaler Atletika, Koke, smatra da bi upravo taj momenat mogao da odluči finale. Takođe, neizvestan je i nastup Karima Benzeme.

"Za nas je dobro što Chabi neće igrati, ali sve zavisi od nas. Imamo mnogo motiva i verujemo da možemo nastaviti da sanjamo", izjavio je Koke.

Jedan od najzaslužnijih za plasman Reala u finale Serhio Ramos poručuje da je ekipa došla u Lisabon po trofej.

"Veoma smo motivisani i koncentrisani, jedva čekamo finale", rekao je Ramos.
Španski mediji najavljuju da će iz Madrida u Lisabon doputovati oko 120.000 navijača, što znači da će svaki drugi ostati van stadiona La Luz.

Atletiko će igrati u dresovima sa posvetom legendarnom Luisu Aragonesu, strelcu gola u finalu protiv Bajerna 1974. godine, koji je nedavno preminuo.

Finale Lige šampiona između Reala i Atletika igra se večeras od 20.45, a glavni sudija biće Holanđanin Bjorn Kujpers.

Komentari / 0

Ostavite komentar