Шпански рат у Лисабону!

Први пут у историји Лиге шампиона за титулу најбољег тима Европе бориће се два градска ривала, Атлетико и Реал ће мадридски дерби играти у Лисабону у суботу.

Фудбал 24.05.2014 | 15:38
Шпански рат у Лисабону!

"Ел Дерби мадрилењо" има традицију дугу скоро девет деценија, али ће овај 265. дуел бити најважнији у његовој историји.

Реал ће на Лужу играти за своју јубиларну десету титулу првака Европе, док ће се Атлетико борити за свој први континентални трофеј.

На једној страни ће бити двојица најскупљих фудбалера света Кристијано Роналдо и Гарет Бејл, на другој најтраженији нападач данашњице Дијего Коста.

На једној страни ће бити двоструки шампион Европе као тренер Карло Анчелоти, а на другој почетник у овом послу Дијего Пабло Симеоне.

Док Реал има Роналда и Икера Касиљаса са искуством освајања Лиге шампиона, Атлетико има ветерана Давида Виљу.

Реал има најскупљи тим света, али је психолошка предност на страни Атлетика који је пре неколико дана добио битку с градским ривалом и Барселоном и освојио прву титулу шампиона Шпаније после 18 година.

"Финале је увек отворено, једна утакмица, играмо против екипе која је шампион Шпаније и која је показала да је и психолошки спремна на све. Нисмо оптерећени освајањем "дециме", али верујем у тим", поручио је тренер Реала Карло Анчелоти.

Све Реалове титуле:

Париз 1956. Реал – Ремс 4:3
Мадрид 1957. Реал – Фиорентина 2:0
Брисел 1958. Реал – Милан 3:2
Штутгарт 1959. Реал – Ремс 2:0
Глазгов 1960. Реал – Ајнтрахт Франкфурт 7:3
Брисел 1966. Реал – Партизан 2:1
Амстердам 1998. Реал – Јувентус 1:0
Париз 2000. Реал – Валенсија 3:0
Глазгов 2002. Реал – Бајер Леверкузен 2:1
Атлетико је до сада само једном играо у великом финалу, и то у сезони 1973/74, али је тада минхенски Бајерн био бољи. Сада, у својој 111. години постојања добио је другу шансу да покори Стари континент.

"Чека нас борба свих 90 минута, играчи су спремни, ко год да изађе на терен биће то најбољи Атлетико", рекао је Дијего Симеоне.

Оба тима имају проблеме са саставом тима. Док Симеоне не спава мирно због повреда два кључна играча, Косте и Арде Турана, Анчелоти не може да рачуна на Шабија Алонса због картона, а неизвестан је и Карим Бензема. Проблема са повредама последњих недеља имали су још Пепе и Кристијано Роналдо.

Реал и Атлетико су се до сада састали 264 пута у свим такмичењаим, Реал има 79 победа висе.

"Нема много тајни пред ову утакмицу", казао је недавно Анчелоти.

Шпански медији најављују да ће из Мадрида у Лисабон допутовати око 120.000 навијача, што значи да ће половина остати ван стадиона Ла Луж.

Атлетико ће играти у дресовима са посветом легендарном Луису Арагонесу, стрелцу гола у финалу против Бајерна 1974. године, који је недавно преминуо.

Финале између Реала и Атлетика игра се у суботу од 20.45, а главни судије биће Холанђанин Бјорн Кујперс.

Коментари / 0

Оставите коментар