Španski rat u Lisabonu!

Prvi put u istoriji Lige šampiona za titulu najboljeg tima Evrope boriće se dva gradska rivala, Atletiko i Real će madridski derbi igrati u Lisabonu u subotu.

Fudbal 24.05.2014 | 15:38
Španski rat u Lisabonu!

"El Derbi madrilenjo" ima tradiciju dugu skoro devet decenija, ali će ovaj 265. duel biti najvažniji u njegovoj istoriji.

Real će na Lužu igrati za svoju jubilarnu desetu titulu prvaka Evrope, dok će se Atletiko boriti za svoj prvi kontinentalni trofej.

Na jednoj strani će biti dvojica najskupljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo i Garet Bejl, na drugoj najtraženiji napadač današnjice Dijego Kosta.

Na jednoj strani će biti dvostruki šampion Evrope kao trener Karlo Ančeloti, a na drugoj početnik u ovom poslu Dijego Pablo Simeone.

Dok Real ima Ronalda i Ikera Kasiljasa sa iskustvom osvajanja Lige šampiona, Atletiko ima veterana Davida Vilju.

Real ima najskuplji tim sveta, ali je psihološka prednost na strani Atletika koji je pre nekoliko dana dobio bitku s gradskim rivalom i Barselonom i osvojio prvu titulu šampiona Španije posle 18 godina.

"Finale je uvek otvoreno, jedna utakmica, igramo protiv ekipe koja je šampion Španije i koja je pokazala da je i psihološki spremna na sve. Nismo opterećeni osvajanjem "decime", ali verujem u tim", poručio je trener Reala Karlo Ančeloti.

Sve Realove titule:

Pariz 1956. Real – Rems 4:3
Madrid 1957. Real – Fiorentina 2:0
Brisel 1958. Real – Milan 3:2
Štutgart 1959. Real – Rems 2:0
Glazgov 1960. Real – Ajntraht Frankfurt 7:3
Brisel 1966. Real – Partizan 2:1
Amsterdam 1998. Real – Juventus 1:0
Pariz 2000. Real – Valensija 3:0
Glazgov 2002. Real – Bajer Leverkuzen 2:1
Atletiko je do sada samo jednom igrao u velikom finalu, i to u sezoni 1973/74, ali je tada minhenski Bajern bio bolji. Sada, u svojoj 111. godini postojanja dobio je drugu šansu da pokori Stari kontinent.

"Čeka nas borba svih 90 minuta, igrači su spremni, ko god da izađe na teren biće to najbolji Atletiko", rekao je Dijego Simeone.

Oba tima imaju probleme sa sastavom tima. Dok Simeone ne spava mirno zbog povreda dva ključna igrača, Koste i Arde Turana, Ančeloti ne može da računa na Šabija Alonsa zbog kartona, a neizvestan je i Karim Benzema. Problema sa povredama poslednjih nedelja imali su još Pepe i Kristijano Ronaldo.

Real i Atletiko su se do sada sastali 264 puta u svim takmičenjaim, Real ima 79 pobeda vise.

"Nema mnogo tajni pred ovu utakmicu", kazao je nedavno Ančeloti.

Španski mediji najavljuju da će iz Madrida u Lisabon doputovati oko 120.000 navijača, što znači da će polovina ostati van stadiona La Luž.

Atletiko će igrati u dresovima sa posvetom legendarnom Luisu Aragonesu, strelcu gola u finalu protiv Bajerna 1974. godine, koji je nedavno preminuo.

Finale između Reala i Atletika igra se u subotu od 20.45, a glavni sudije biće Holanđanin Bjorn Kujpers.

Komentari / 0

Ostavite komentar