Требаће године за санирање штета од поплава

Штете од поплава у Босни и Херцеговини су толике да ће требати године да се колико-толико ситуација, посебно у пољопривредним срединама, нормализује, оцијенио је економски аналитичар из Бањалуке Зоран Павловић.

Босна и Херцеговина 24.05.2014 | 17:06
Требаће године за санирање штета од поплава

Обновити сточни фонд, производњу која је пропала у овој ситуацији, процеси су и требаће много новаца, којих нема, али и времена.

Економско стање и прије ових поплава је било тешко у БиХ, уз живот на кредите које су узимале наше администрације.

Павловић истиче да је БиХ земља која је у овом тренутку најтеже погођења због своје небриге како о хармонији живота трију народа, тако и због небриге о социјалном елементу, везано за ново запошљавање, а уз енормне трошкове администрације, која нема никакве везе с резултатима рада, а камоли с економском ситуацијом.

Павловић је нагласио да је заштита од поплава активност која у свим цивилизованим земљама које имају ријечне сливове представља јако важан елемент бриге државе, друштва, администрације и надлежних институција да би се у сваком моменту могла спријечити озбиљна штета, а која се сада показала у дијелу Хрватске, Србије и БиХ.

Каже да ће Хрватска, која је чланица ЕУ, имати могућност да добије финансијску помоћ и посљедице поплава ће много лакше и једноставније савладати.

Србија тренутно, захваљујући доброј позицији нове Владе, добија изванредну помоћ која ће опет бити недовољна.

"Када се погледа ситуација у БиХ, онда схватамо да смо због одређене политичке неслоге учинили да је наша земља задња на листи оних који ће помоћи", упозорава Павловић.

Посматрајући медијске информације, оцијенио је да су држава, ентитети и друштво потпуно занемарили сектор који се зове цивилна заштита, те функцију војске која мора бити припремљена за овакве елементарне непогоде.

"Ми не само да немамо свијест о неопходности кориштења тих људских, финансијских и робних ресурса за потребе догађаја као што је ова поплава, већ смо дошли у позицију да се на одговорним мјестима постављају кадрови који су партијски подобни, а у смислу организације посла, знања, струке и вјештине потпуно неспособни. Све што видите на терену говори да, осим добре људске воље, која превазилази било какву националну границу, личне односе, ништа друго не постоји", оцијенио је Павловић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Стево

24.05.2014 07:50

Довољно дуго да народ буде свјестан неспособности и одговорности ове криминогене СНСД са Додиком на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

24.05.2014 08:21

Требаце године, па наравно да це требати када се Вец поцело красти... није се вода нити повукла вец се хапа... са оваким народом требати це нам 25г..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша ЗВ

24.05.2014 11:47

Растеретити државни чиновнички апарат, ако није могуће отпустити половину апсолутно непотребног страначког из истог онда плате ограничити, за министре можда 1500 Км, остали максимално 1000 па да заједнички сносимо терет овога. Овоако би било у нормалној држави, нажалост не и код нас и не пред сезону љетовања...сиротиња ће да чисти муљ и покушава оно немогуће, од шута изградити нови живот, док ће нам чиновници што у Грчку, што у Турску, што у Египат. Иде сезона, јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

24.05.2014 16:51

Ама дајте људи престаните све политизовати и помозите једни другима јер је сада ставрно потрено а после се препуцавајте!!!Бице времена! Народу је доста препуцавања!!!!

ОДГОВОРИТЕ