Trebaće godine za saniranje šteta od poplava

Štete od poplava u Bosni i Hercegovini su tolike da će trebati godine da se koliko-toliko situacija, posebno u poljoprivrednim sredinama, normalizuje, ocijenio je ekonomski analitičar iz Banjaluke Zoran Pavlović.

Bosna i Hercegovina 24.05.2014 | 17:06
Trebaće godine za saniranje šteta od poplava

Obnoviti stočni fond, proizvodnju koja je propala u ovoj situaciji, procesi su i trebaće mnogo novaca, kojih nema, ali i vremena.

Ekonomsko stanje i prije ovih poplava je bilo teško u BiH, uz život na kredite koje su uzimale naše administracije.

Pavlović ističe da je BiH zemlja koja je u ovom trenutku najteže pogođenja zbog svoje nebrige kako o harmoniji života triju naroda, tako i zbog nebrige o socijalnom elementu, vezano za novo zapošljavanje, a uz enormne troškove administracije, koja nema nikakve veze s rezultatima rada, a kamoli s ekonomskom situacijom.

Pavlović je naglasio da je zaštita od poplava aktivnost koja u svim civilizovanim zemljama koje imaju riječne slivove predstavlja jako važan element brige države, društva, administracije i nadležnih institucija da bi se u svakom momentu mogla spriječiti ozbiljna šteta, a koja se sada pokazala u dijelu Hrvatske, Srbije i BiH.

Kaže da će Hrvatska, koja je članica EU, imati mogućnost da dobije finansijsku pomoć i posljedice poplava će mnogo lakše i jednostavnije savladati.

Srbija trenutno, zahvaljujući dobroj poziciji nove Vlade, dobija izvanrednu pomoć koja će opet biti nedovoljna.

"Kada se pogleda situacija u BiH, onda shvatamo da smo zbog određene političke nesloge učinili da je naša zemlja zadnja na listi onih koji će pomoći", upozorava Pavlović.

Posmatrajući medijske informacije, ocijenio je da su država, entiteti i društvo potpuno zanemarili sektor koji se zove civilna zaštita, te funkciju vojske koja mora biti pripremljena za ovakve elementarne nepogode.

"Mi ne samo da nemamo svijest o neophodnosti korištenja tih ljudskih, finansijskih i robnih resursa za potrebe događaja kao što je ova poplava, već smo došli u poziciju da se na odgovornim mjestima postavljaju kadrovi koji su partijski podobni, a u smislu organizacije posla, znanja, struke i vještine potpuno nesposobni. Sve što vidite na terenu govori da, osim dobre ljudske volje, koja prevazilazi bilo kakvu nacionalnu granicu, lične odnose, ništa drugo ne postoji", ocijenio je Pavlović.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stevo

24.05.2014 09:50

Dovoljno dugo da narod bude svjestan nesposobnosti i odgovornosti ove kriminogene SNSD sa Dodikom na celu.

ODGOVORITE
Name

baja

24.05.2014 10:21

Trebace godine, pa naravno da ce trebati kada se Vec pocelo krasti... nije se voda niti povukla vec se hapa... sa ovakim narodom trebati ce nam 25g..

ODGOVORITE
Name

Saša ZV

24.05.2014 13:47

Rasteretiti državni činovnički aparat, ako nije moguće otpustiti polovinu apsolutno nepotrebnog stranačkog iz istog onda plate ograničiti, za ministre možda 1500 Km, ostali maksimalno 1000 pa da zajednički snosimo teret ovoga. Ovoako bi bilo u normalnoj državi, nažalost ne i kod nas i ne pred sezonu ljetovanja...sirotinja će da čisti mulj i pokušava ono nemoguće, od šuta izgraditi novi život, dok će nam činovnici što u Grčku, što u Tursku, što u Egipat. Ide sezona, jbg.

ODGOVORITE
Name

realan

24.05.2014 18:51

Ama dajte ljudi prestanite sve politizovati i pomozite jedni drugima jer je sada stavrno potreno a posle se prepucavajte!!!Bice vremena! Narodu je dosta prepucavanja!!!!

ODGOVORITE