Деминери траже отплутале мине, БиХ најугроженија

Помјерена минска поља највише пријете БиХ, док су у Хрватској од ових експлозивних средстава угрожени мјештани Гуње, Врбање и Нијемаца, изјавио је у петак Саша Обрадовић из Центра за уклањање мина у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.05.2014 | 07:49
Деминери траже отплутале мине, БиХ најугроженија

Додао је да у БиХ предстоји да се утврди у којем обиму су поплаве и клизишта помјерили минска поља, а постоји могућност да су ријеке однијеле мине у Хрватску и Србију.

Процијењено је да тај ризик постоји на 45, од укупно 900, квадратних километара колико је захваћено поплавама у БиХ.

Постоји могућност да је одређена количина мина из БиХ преко ријеке Босне и Саве завршила у Хрватској и Србији, али и даље, у Дунаву.

На састанку Регионалног стручног тима који чине представници Хрватског центра за разминирање, Центра за уклањање мина у БиХ и Центра за разминирање Србије, који је одржан у петак у Спачванским шумама у Хрватској, договорено је да се оперативне информације размјењују сваког дана.

"Ови центри ће преко чланова стручног тима размјењивати информације и податке о ситуацији у вези с минама на поплављеним подручјима једном дневно, а кад се стање смири - најмање једном седмично", наводи се у саопштењу Центра за уклањање мина БиХ.

Додају да ће након повлачења воде акценат бити на хитном обиљежавању, као и успостави стручне регулативе за поступање у таквим ситуацијама.

"У складу са својим могућностима центри ће указати на недостатак средстава за провођење операција хуманитарног деминирања локација захваћених поплавама и клизиштима и предложити заједнички регионални пројекат за апликацију према донаторима", навели су из овог центра, додајући да ће се наредни састанак овог стручног тима одржати сљедеће седмице у БиХ.

Оперативни тим са беспилотном летјелицом белгијске Прве помоћи, у оквиру белгијске Војне академије, у петак је са специјалним тимовима састављеним од извиђачких тимова БХ МАЦ-а, РУ Тузла и Сарајево снимао терен на подручју Рибнице, код Завидовића.

"Ево, кренули смо да правимо први лет хеликоптером у Рибници и спуштамо се низводно ка Маглају, како бисмо видјели да ли има мина које плутају по ријеци", казао је Зоран Крејић, вођа овог оперативног тима.

Додао је да ће направити први лет, те радни план како би видјели да ли ће снимати у суботу с обзиром на то да је најављено невријеме.

"По лошим временским условима није могуће снимати", истакао је он, додајући да ће се снимање вршити на подручју ријеке Криваје и даље према Маглају и Добоју, а у плану је и снимање рејона Оџака.

У зворничкој мјесној заједници Јусићи, на локацији Игралиште, почело је деминирање површине од 6.137 метара квадратних.

Дејан Галић из Службе цивилне заштите рекао је да деминирање врши невладина хуманитарна организација "Док-инг" с Пала.

"Деминирање ће вршити један деминерски тим мануелном методом чишћења и требало би да буде завршено у року од 12 радних дана", појаснио је Галић.

Он је подсјетио да је у зворничкој општини у току деминирање 54.125 метара квадратних на локацији Симића шуме, у насељу Ашћерићи.

"У мјесној заједници Шетићи, на локалитету Савићи 2, деминирање је прекинуто јер су поплаве уништиле ознаке, док се на радилишту налазе велики наноси шљунка. Деминирање 9.500 метара квадратних на овој локацији биће настављено чим за то буду стечени услови", напоменуо је Галић.

Коментари / 0

Оставите коментар