Demineri traže otplutale mine, BiH najugroženija

Pomjerena minska polja najviše prijete BiH, dok su u Hrvatskoj od ovih eksplozivnih sredstava ugroženi mještani Gunje, Vrbanje i Nijemaca, izjavio je u petak Saša Obradović iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Bosna i Hercegovina 24.05.2014 | 07:49
Demineri traže otplutale mine, BiH najugroženija

Dodao je da u BiH predstoji da se utvrdi u kojem obimu su poplave i klizišta pomjerili minska polja, a postoji mogućnost da su rijeke odnijele mine u Hrvatsku i Srbiju.

Procijenjeno je da taj rizik postoji na 45, od ukupno 900, kvadratnih kilometara koliko je zahvaćeno poplavama u BiH.

Postoji mogućnost da je određena količina mina iz BiH preko rijeke Bosne i Save završila u Hrvatskoj i Srbiji, ali i dalje, u Dunavu.

Na sastanku Regionalnog stručnog tima koji čine predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za uklanjanje mina u BiH i Centra za razminiranje Srbije, koji je održan u petak u Spačvanskim šumama u Hrvatskoj, dogovoreno je da se operativne informacije razmjenjuju svakog dana.

"Ovi centri će preko članova stručnog tima razmjenjivati informacije i podatke o situaciji u vezi s minama na poplavljenim područjima jednom dnevno, a kad se stanje smiri - najmanje jednom sedmično", navodi se u saopštenju Centra za uklanjanje mina BiH.

Dodaju da će nakon povlačenja vode akcenat biti na hitnom obilježavanju, kao i uspostavi stručne regulative za postupanje u takvim situacijama.

"U skladu sa svojim mogućnostima centri će ukazati na nedostatak sredstava za provođenje operacija humanitarnog deminiranja lokacija zahvaćenih poplavama i klizištima i predložiti zajednički regionalni projekat za aplikaciju prema donatorima", naveli su iz ovog centra, dodajući da će se naredni sastanak ovog stručnog tima održati sljedeće sedmice u BiH.

Operativni tim sa bespilotnom letjelicom belgijske Prve pomoći, u okviru belgijske Vojne akademije, u petak je sa specijalnim timovima sastavljenim od izviđačkih timova BH MAC-a, RU Tuzla i Sarajevo snimao teren na području Ribnice, kod Zavidovića.

"Evo, krenuli smo da pravimo prvi let helikopterom u Ribnici i spuštamo se nizvodno ka Maglaju, kako bismo vidjeli da li ima mina koje plutaju po rijeci", kazao je Zoran Krejić, vođa ovog operativnog tima.

Dodao je da će napraviti prvi let, te radni plan kako bi vidjeli da li će snimati u subotu s obzirom na to da je najavljeno nevrijeme.

"Po lošim vremenskim uslovima nije moguće snimati", istakao je on, dodajući da će se snimanje vršiti na području rijeke Krivaje i dalje prema Maglaju i Doboju, a u planu je i snimanje rejona Odžaka.

U zvorničkoj mjesnoj zajednici Jusići, na lokaciji Igralište, počelo je deminiranje površine od 6.137 metara kvadratnih.

Dejan Galić iz Službe civilne zaštite rekao je da deminiranje vrši nevladina humanitarna organizacija "Dok-ing" s Pala.

"Deminiranje će vršiti jedan deminerski tim manuelnom metodom čišćenja i trebalo bi da bude završeno u roku od 12 radnih dana", pojasnio je Galić.

On je podsjetio da je u zvorničkoj opštini u toku deminiranje 54.125 metara kvadratnih na lokaciji Simića šume, u naselju Ašćerići.

"U mjesnoj zajednici Šetići, na lokalitetu Savići 2, deminiranje je prekinuto jer su poplave uništile oznake, dok se na radilištu nalaze veliki nanosi šljunka. Deminiranje 9.500 metara kvadratnih na ovoj lokaciji biće nastavljeno čim za to budu stečeni uslovi", napomenuo je Galić.

Komentari / 0

Ostavite komentar