У Крепшићу ће бити привремени мост

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић најавио је да ће након повлачења воде у насељу Крепшић у Брчко дистрикту бити изграђен привремени мост да би се успоставио саобраћај на релацији Брчко – Лончари.

Босна и Херцеговина 23.05.2014 | 19:20
У Крепшићу ће бити привремени мост

"Сада је потребно тражити дугорочно рјешење, па чак и неку нову локацију за формирање новог насеља за поплављено подручје, јер мислим да ће се са ризиком од поплава суочавати и у будућности", рекао је
Ђокић, након што је са потредсједником Владе Нада Тешановић посјетио најугроженија подручја на подрујчу дистрикта Крепшић и Вучиловац.

Ђокић је подсјетио на значај успостављања саобраћаја на овој дионици која повезује источнио и западни дио Републике Српске, кроз Брчко дистрикт, након што је прије седам дана водена бујица однијела мост.

Он је рекао да је са представницима Брчко дистрикта и Министарства одбране БиХ већ договорено постављање монтажног моста који ће служити док не буде изграђен трајни објекат.

"Желимо да кажемо да је Република Српска заинтересована да буде од помоћи овом народу на подручју захваћеном воденом стихијом и хоћемо да им покажено да смо солидарни са њима. Једном општом солидарношћу и хуманошћу, мислим да ћемо моћи нормализовати живот у наредним мјесецима", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да су људи у Дистрикту током поплава били добро организовани и да су мобилне бројне екипе које су пружиле угроженом становништву прву помоћ.

"Чишћење је већ организовано у градском дијелу, али је у поплављеном подручју немогуће било шта радити док се вода не повуче, што се не може десити ни за наредних 10 дана", рекао је Ђокић, наводећи
да се вода повукла за око 20 центиметара, што је јако мало у односу на ниво од четири до 10 метара у појединим подручјима.

Према његовим ријечима, у општини Доњи Жабар расељено је око 200 домаћинстава, а најпотребнија је помоћ у храни и основним средствима за живот.

"У овом тренутку постоје три објекта колективног смјештаја, али већи се дио људи смјестио индивидуално код родбине и пријатеља", рекао је Ђокић.

Он је додао да су размјере поплаве у овој општини катастрофалне и да ће се морати чекати дуже времена да се вода потпуно повуче.

Тешановићева је рекла да је Влада информисана о свему и да се већ ујутро на Кризном штабу већ зна ко шта треба да ради.

"Оно што би посебно истакла, то је солидарност људи, јер човјек када је гладан, гладан је, без обзира на вјеру нацију и ми смо спремни да помогнемо таквима", рекла је Тешановићева.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трта

23.05.2014 20:35

Све неки министри гологузија сад као у Брчко иду а Бијељина под носом ал јок.

ОДГОВОРИТЕ