Србија: Ситуација се стабилизује, вода се испумпава

Ситуација у селу Обреж код Варварина, где је било поплављено 236 домаћинстава се полако стабилизује, али се вода из дворишта и даље испумпава, јер су се у међувремену затворили канали, и вода која је у то село дошла из Велике Мораве није могла да се врати у свој ток.

Србија 22.05.2014 | 22:36
Србија: Ситуација се стабилизује, вода се испумпава

Како је Тањугу рекао председник месне заједнице Обреж, Дејан Миленковић, мештани су данас направили још десетак канала.

“Шест дана након ударног таласа, ситуација се стабилизује, а вода се испумпава са 20 пумпи. Многа домаћинства су од јуче сува, тако да се у њима вршила дезинфекција, како би се људи вратили. Половина од поплављених домаћинстава, око 500 људи, се враћа кућама, а враћају и стоку која је била премештена”, рекао је Миленковић.

Председник општине Варварин Зоран Миленковић очекује да ће се ситуација потпуно нормализовати до краја следеће недеље, а за сада у Обрежу још увек дежурају ватрогасци, полиција и чланови Штаба за ванредне ситуације. Очекује се да ће тада бити завршена и процена материјалне штете.

“Помоћ у води, гардероби и средствима за хигијену стиже са свих страна. Општина ће помоћи у границама својих могућности, јер има кућа које се више не могу користити за становање. Отворили су девизни и динарски жиро рачун на коме могу да се уплате средства за помоћ угроженима”, навео је Миленковић за Тањуг.

Он је истакао да је сада неопходна помоћ у виду хране за животиње.

Према његовим речима, било је и стоке која је угинула, највише је страдала фарма са 42.000 пилића, а било је и угинулих прасади, свиња, коза и оваца. “Пилићи су одвежени у фабрику за прераду животиња како би се спречила зараза, а договорили смо се са Војском, касарном Цар Лазар из Крушевца која има АБХО јединицу да изврше декомнтаминацију те фарме”, објаснио је он.

Коментари / 0

Оставите коментар