Srbija: Situacija se stabilizuje, voda se ispumpava

Situacija u selu Obrež kod Varvarina, gde je bilo poplavljeno 236 domaćinstava se polako stabilizuje, ali se voda iz dvorišta i dalje ispumpava, jer su se u međuvremenu zatvorili kanali, i voda koja je u to selo došla iz Velike Morave nije mogla da se vrati u svoj tok.

Srbija 22.05.2014 | 22:36
Srbija: Situacija se stabilizuje, voda se ispumpava

Kako je Tanjugu rekao predsednik mesne zajednice Obrež, Dejan Milenković, meštani su danas napravili još desetak kanala.

“Šest dana nakon udarnog talasa, situacija se stabilizuje, a voda se ispumpava sa 20 pumpi. Mnoga domaćinstva su od juče suva, tako da se u njima vršila dezinfekcija, kako bi se ljudi vratili. Polovina od poplavljenih domaćinstava, oko 500 ljudi, se vraća kućama, a vraćaju i stoku koja je bila premeštena”, rekao je Milenković.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković očekuje da će se situacija potpuno normalizovati do kraja sledeće nedelje, a za sada u Obrežu još uvek dežuraju vatrogasci, policija i članovi Štaba za vanredne situacije. Očekuje se da će tada biti završena i procena materijalne štete.

“Pomoć u vodi, garderobi i sredstvima za higijenu stiže sa svih strana. Opština će pomoći u granicama svojih mogućnosti, jer ima kuća koje se više ne mogu koristiti za stanovanje. Otvorili su devizni i dinarski žiro račun na kome mogu da se uplate sredstva za pomoć ugroženima”, naveo je Milenković za Tanjug.

On je istakao da je sada neophodna pomoć u vidu hrane za životinje.

Prema njegovim rečima, bilo je i stoke koja je uginula, najviše je stradala farma sa 42.000 pilića, a bilo je i uginulih prasadi, svinja, koza i ovaca. “Pilići su odveženi u fabriku za preradu životinja kako bi se sprečila zaraza, a dogovorili smo se sa Vojskom, kasarnom Car Lazar iz Kruševca koja ima ABHO jedinicu da izvrše dekomntaminaciju te farme”, objasnio je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar