Процјена штета у Бијељини

У Бијељини сутра на терен излазе заједничке комисије Министарства пољопривреде Републике Српске и градске управе, које ће пописивати штете од поплава на пољопривредним газдинствима, најавио је помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић.

Босна и Херцеговина 23.05.2014 | 14:30
Процјена штета у Бијељини

Он је након данашњег разговора у Бијељини са начелником градског Одјељења за пољопривреду Предрагом Јовићем похвалио досадашњу сарадњу на рјешавању проблема у овом пољопривредно најразвијенијем крају Републике Српске.

Пашалић је рекао да се достава сточне хране у Семберију одвија без проблема и да стручни тимови ресорног министарства прикупљају информације са терена да би се креирале ефикасне краткорочне и дугорочне мјере за могућу нову сјетву на 65.000 ораница у Српској.

"Наш је задатак да произвођачима дамо стручне препоруке о кориштењу, рецимо, хибрида кукуруза са бржим сазријевањем или како да се пољопривредна маханизација оспособи за даљи рад", навео је Пашалић.

Он је навео и примјер сарајевске регије, гдје се пољопривредницима препоручује сијање травних смјеса због будућих великих потреба за сточном храном.

Према Пашалићевим ријечима, обнављање биљне производње релативно је лако, док се сточна производња мора чувати, јер се врло тешко обнавља.

Он је рекао новинарима да се не препоручује за исхрану кориштење пољопривредних производа са поплављеног земљишта уз урбане центре и велике ријеке.

Јовић је након састанка рекао да је из Министарства пољопривреде у Бијељину до сада стигло 100 тона сточне хране, обезбијеђено је бесплатно лијечење стоке и дезинфекција објеката, а очекује се и уништавање комараца на подручју Семберије.

Према његовим ријечима, на подручју поплављених села до сада је скупљено око 50 тона лешева угинулих животиња, од чега је 15 тона прописно закопано у двије јаме на старој градској депонији.

Угинула стока сада се одвози на нешкодљиво уклањање у Инђију у Србији, гдје су постројења за ове намјене међу најсавременијим у Европи.

Процјењује се да је под водом уз ријеку Саву још око 6.000 хектара земљишта, а водама Дрине, Саве, градског канала и бујичних токова било је директно поплављено око 25.000 хектара земљишта.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боб

23.05.2014 12:55

Да је градска влас била организованија многи дијеловиБијељине не би били потопљени! Сатима се цекало да неко довуцепијесак и вреце!

ОДГОВОРИТЕ