Procjena šteta u Bijeljini

U Bijeljini sutra na teren izlaze zajedničke komisije Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i gradske uprave, koje će popisivati štete od poplava na poljoprivrednim gazdinstvima, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

Bosna i Hercegovina 23.05.2014 | 14:30
Procjena šteta u Bijeljini

On je nakon današnjeg razgovora u Bijeljini sa načelnikom gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Predragom Jovićem pohvalio dosadašnju saradnju na rješavanju problema u ovom poljoprivredno najrazvijenijem kraju Republike Srpske.

Pašalić je rekao da se dostava stočne hrane u Semberiju odvija bez problema i da stručni timovi resornog ministarstva prikupljaju informacije sa terena da bi se kreirale efikasne kratkoročne i dugoročne mjere za moguću novu sjetvu na 65.000 oranica u Srpskoj.

"Naš je zadatak da proizvođačima damo stručne preporuke o korištenju, recimo, hibrida kukuruza sa bržim sazrijevanjem ili kako da se poljoprivredna mahanizacija osposobi za dalji rad", naveo je Pašalić.

On je naveo i primjer sarajevske regije, gdje se poljoprivrednicima preporučuje sijanje travnih smjesa zbog budućih velikih potreba za stočnom hranom.

Prema Pašalićevim riječima, obnavljanje biljne proizvodnje relativno je lako, dok se stočna proizvodnja mora čuvati, jer se vrlo teško obnavlja.

On je rekao novinarima da se ne preporučuje za ishranu korištenje poljoprivrednih proizvoda sa poplavljenog zemljišta uz urbane centre i velike rijeke.

Jović je nakon sastanka rekao da je iz Ministarstva poljoprivrede u Bijeljinu do sada stiglo 100 tona stočne hrane, obezbijeđeno je besplatno liječenje stoke i dezinfekcija objekata, a očekuje se i uništavanje komaraca na području Semberije.

Prema njegovim riječima, na području poplavljenih sela do sada je skupljeno oko 50 tona leševa uginulih životinja, od čega je 15 tona propisno zakopano u dvije jame na staroj gradskoj deponiji.

Uginula stoka sada se odvozi na neškodljivo uklanjanje u Inđiju u Srbiji, gdje su postrojenja za ove namjene među najsavremenijim u Evropi.

Procjenjuje se da je pod vodom uz rijeku Savu još oko 6.000 hektara zemljišta, a vodama Drine, Save, gradskog kanala i bujičnih tokova bilo je direktno poplavljeno oko 25.000 hektara zemljišta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bob

23.05.2014 12:55

Da je gradska vlas bila organizovanija mnogi dijeloviBijeljine ne bi bili potopljeni! Satima se cekalo da neko dovucepijesak i vrece!

ODGOVORITE