Спријечите цријевне болести

Инфекције се преносе загађеном храном, водом и прљавим рукама, али је у нехигијенским условима значајна и улога инсеката у њиховом ширењу.

Здравље 23.05.2014 | 11:43
Спријечите цријевне болести

Цревне заразне болести представљају најмасовнију групу заразних болести. Главни узрочници су бактерије, вируси и паразити који продиру у организам кроз слузокожу танког или дебелог црева, и задржавају се у цревима оболелог привремено или све време трајања болести. Инфекције се преносе загађеном храном, водом и прљавим рукама, али је у нехигијенским условима значајна и улога инсеката у њиховом ширењу, а особе са оболелим желуцем подложније су цревним заразним болестима. Симптоми су мучнина, повраћање, пролив и повишена температура, па је потребно да се на време јавите лекару. Као меру превенције Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” саветује:

Замућену воду не користити за пиће, припремање хране и личну хигијену, већ флаширану и воду из цистерни. У случају да се снабдевате водом из бунара или локалних водовода, препорука је да се таква вода не користи за пиће, уколико не постоји лабораторијска потврда о хигијенској исправности. Уколико воду складиштите у кућним условима за пиће и припрему намирница, препорука је да то чините у амбалажама мање запремине (до 2л) и да је искористите у што краћем року.

Не користите лако кварљиве намирнице попут меса, млека и јаја, свежег воћа и поврћа, већ конзервиране намирнице, термички обрађено поврће, суво воће, кондиторске производе. Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа ни у ком случају не користити за исхрану.

Наравно, стриктна хигијена руку је неопходна, посебно при припреми и конзумирању хране.

Коментари / 0

Оставите коментар