Spriječite crijevne bolesti

Infekcije se prenose zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama, ali je u nehigijenskim uslovima značajna i uloga insekata u njihovom širenju.

Zdravlje 23.05.2014 | 11:43
Spriječite crijevne bolesti

Crevne zarazne bolesti predstavljaju najmasovniju grupu zaraznih bolesti. Glavni uzročnici su bakterije, virusi i paraziti koji prodiru u organizam kroz sluzokožu tankog ili debelog creva, i zadržavaju se u crevima obolelog privremeno ili sve vreme trajanja bolesti. Infekcije se prenose zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama, ali je u nehigijenskim uslovima značajna i uloga insekata u njihovom širenju, a osobe sa obolelim želucem podložnije su crevnim zaraznim bolestima. Simptomi su mučnina, povraćanje, proliv i povišena temperatura, pa je potrebno da se na vreme javite lekaru. Kao meru prevencije Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” savetuje:

Zamućenu vodu ne koristiti za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, već flaširanu i vodu iz cisterni. U slučaju da se snabdevate vodom iz bunara ili lokalnih vodovoda, preporuka je da se takva voda ne koristi za piće, ukoliko ne postoji laboratorijska potvrda o higijenskoj ispravnosti. Ukoliko vodu skladištite u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica, preporuka je da to činite u ambalažama manje zapremine (do 2l) i da je iskoristite u što kraćem roku.

Ne koristite lako kvarljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća, već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode. Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.

Naravno, striktna higijena ruku je neophodna, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane.

Komentari / 0

Ostavite komentar