Нафталином против змија

Јак мирис нафталина смета и змијама. Због тога га стручњаци препоручују као средство којим може да се заштити околина куће од ових гмизаваца након поплава.

Занимљивости 23.05.2014 | 11:39
Нафталином против змија

Једна од последица дуготрајних киша и поплава у рудничко-таковском крају је неуобичајено велики број змија.

Стручњаци указују да гмизавци, као и људи, беже на сува места и апелују на становништво да не убијају те животиње.

У изјави за агенцију Бета најстарији горњомилановачки ветеринар Раде Јевремовић тврди да је мај месец карактеристичан по већем броју змија, јер је то период њиховог парења и због тога треба бити обазрив, јер оне реагују само у одбрани.

„Оне су законом заштићене и корисне су животиње, јер уништавају глодаре и треба се адекватно припремити за кретање по великој трави и местима где могу да се појаве“, објаснио је Јевремовић.

Јевремовић препоручује, на основу искуства својих сарадника, употребу нафталина да би се спречило кретање змија у близини објеката и места где се народ окупља.

Змије не подносе мирис нафталина и склањају се од њега.

Употреба је врло једноставна. Расече се пластична флаша којом се покрије нафталин издигнут изнад земље, како га киша не би спирала, а змије га осећају на великој удаљености и нигде се у околини не задржавају.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

анонимус

24.05.2014 12:28

Користан савет искусног ветеринара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

24.05.2014 12:34

Па ја не могу да верујем цему ви саветујете људе. Па један смук мозе да поједе легло пацова као најопаснијег преносника болести

ОДГОВОРИТЕ