Naftalinom protiv zmija

Jak miris naftalina smeta i zmijama. Zbog toga ga stručnjaci preporučuju kao sredstvo kojim može da se zaštiti okolina kuće od ovih gmizavaca nakon poplava.

Zanimljivosti 23.05.2014 | 11:39
Naftalinom protiv zmija

Jedna od posledica dugotrajnih kiša i poplava u rudničko-takovskom kraju je neuobičajeno veliki broj zmija.

Stručnjaci ukazuju da gmizavci, kao i ljudi, beže na suva mesta i apeluju na stanovništvo da ne ubijaju te životinje.

U izjavi za agenciju Beta najstariji gornjomilanovački veterinar Rade Jevremović tvrdi da je maj mesec karakterističan po većem broju zmija, jer je to period njihovog parenja i zbog toga treba biti obazriv, jer one reaguju samo u odbrani.

„One su zakonom zaštićene i korisne su životinje, jer uništavaju glodare i treba se adekvatno pripremiti za kretanje po velikoj travi i mestima gde mogu da se pojave“, objasnio je Jevremović.

Jevremović preporučuje, na osnovu iskustva svojih saradnika, upotrebu naftalina da bi se sprečilo kretanje zmija u blizini objekata i mesta gde se narod okuplja.

Zmije ne podnose miris naftalina i sklanjaju se od njega.

Upotreba je vrlo jednostavna. Raseče se plastična flaša kojom se pokrije naftalin izdignut iznad zemlje, kako ga kiša ne bi spirala, a zmije ga osećaju na velikoj udaljenosti i nigde se u okolini ne zadržavaju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

anonimus

24.05.2014 12:28

Koristan savet iskusnog veterinara.

ODGOVORITE
Name

maja

24.05.2014 12:34

Pa ja ne mogu da verujem cemu vi savetujete ljude. Pa jedan smuk moze da pojede leglo pacova kao najopasnijeg prenosnika bolesti

ODGOVORITE