Русији битна и подршка надлежностима ентитета

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Русија подржала став Савјета за провођење мира /ПИК/ који говори о цјеловитости и суверенитету БиХ, али да је тражила и да се, уз то, стави и подршка надлежностима ентитета и равноправности три конститутивна народа.

Босна и Херцеговина 23.05.2014 | 08:11
Русији битна и подршка надлежностима ентитета

Он је нагласио да су то ствари које су у оквиру Дејтонског споразума, који Русија поштује и подржава, јер је важно све што је у оквиру дејтонске формуле.

"То остале чланице нису узеле у обзир. То су одбациле, јер је за њих важан само суверенитет БиХ и као да друго ништа није важно", рекао је Боцан – Харченко синоћ за РТРС, образлажући руско одбацивање коминикеа ПИК-а.

Он је навео да Русија не сматра да је у оквиру мандата и надлежности ПИК-а, као и високог представника, подршка протестима и социјалним активностима цивилног друштва, наводећи да је то унутрашње питање БиХ и није у оквиру мандата ПИК-а.

За дио коминикеа који се односи за активности у вези са евроатлантским интеграцијама, Боцан-Харченко је рекао да су то за Русију "туђе ствари", јер је то унутрашње питање за БиХ и њене билатералне односе са ЕУ и НАТО.

Боцан-Харченко је додао да се коминике са сједнице ПИК-а не може ни сматрати коминикеом, јер на сједници није било пуне сагласности чланица ПИК-а.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је јуче, након дводневне сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира, да Руска Федерација није подржала коминике у којем се, између осталог, позива на мијењање политичког приступа у БиХ и договор о неријешеним питањима.

"Поштујем мишљење и ставове свих чланова ПИК-а и сигуран сам да ће представници Руске Федерације сами објаснити шта им није прихватљиво у коминикеу", рекао је Инцко новинарима у Сарајеву.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босанац

23.05.2014 06:15

Русија и Поплаве за Србе имају готово једнаке посљедице. Руси само хушкају Србе за властите интересе, никад Србима нису дали јаку подршку за било шта. Србија треба да се окрене ЕУ и западним савезницима, а не свима далекој Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

23.05.2014 06:29

Отпилали те брате руски?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

23.05.2014 06:42

Из нпр. Бугојна послато 30 тона хране и то нико не спомиње ни у једним извјештајима. Битно је да је Русија послала 30 тона сушилица и чамаца које ће касније нормално вратити.УПЛАТИТЕ ДУГОВАЊА ИЗ ФИРМИ које вам је Додик продао и највише ће те помоћи "брате" Руски..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипломата

23.05.2014 06:59

Боцан-Хрченко је најмање амбасадор, а највише Додиков потпарол. Бога питај у какве су мутне радње упетљана ова двојица заједно.

ОДГОВОРИТЕ