6 намирница које треба да избјегавате за доручак

Здрав јутрањи оброк може да смањи ризик од разних обољења, попут дијабетеса и рака. Ми вам доносимо списак намирница које би требало да избегавате ујутру.

Здравље 23.05.2014 | 07:26
6 намирница које треба да избјегавате за доручак

Уколико не прескачете доручак, не морамо да вам напомињемо да је доручак најбитнији оброк дана. Али то не значи да би требало да поједете било шта, само да би се рекло да сте доручковали. Неке намирнице могу да делују прилично негативно и учине да се осећате уморно, тешко, исцрпљујуће, без енергије, преноси Елле.рс.

И није само због тога битно шта конзумирате за доручак. Здрав јутрањи оброк може да смањи ризик од разних обољења, попут дијабетеса и рака. Ми вам доносимо 6 намирница које би требало да избегавате ујутру.

Сланина, шунка и кобасица - Велики број људи обожава да доручкује сендвиче са поменутим месним прерађевинама несвесни да су те намирнице на листи 10 највећих прехрамбених убица, јер повећавају ризик да оболите од рака. Знамо да волите месо, али можда је време да промените свој режим исхране. Бар јутарњи.

Пахуљице - Нису све пахуљице исте. Велики број њих садржи шећер и превише угљених хидрата, а када их једете ваш ниво шећера у крви расте. Како не желите да вишак енергије "потрошите" већ на старту дана, најбоље је да изаберете оне пахуљице које имају целулозу и протеине.

Крофне, пецива из пекаре и данска пецива - Не само да су направљени од белог брашна, него имају и велику дозу шећера, што је најгори избор за јутро јер ће вам рапидно повећати ниво шећера у крви. А то значи да ћете раније бити поново гладни и притом повећавате ризик од дијабетеса и вишка килограма. Уосталом, велики број научника је убеђен да су шећер и карцином повезани.

Куповни сендвичи - Већина куповних сендвича садржи конзервансе и натријум. У овом случају наша препорука је да сами направите свој сендвич.

Воћни јогурти - Ови јогурти имају по неколико стотина калорија и скоро сви су сличног укуса јер садрже заслађиваче и хемикалије, па је боље да их прескочите и изаберете обичан јогурт.

Мафини - Спадају у најкалоричнију храну коју можете да одаберете за доручак. Они су микс белог брашна, уља, шећера и путера, па се потрудите да их избегавате.

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар