Угрожена трећина привреде у БиХ

Након катастрофалних поплава које су задесиле БиХ, око трећина њене привреде је угрожена, а, према прелиминарним подацима, ријеч је о стотинама милиона, а можда имилијардама КМ, што директне, што индиректне штете, речено једанас на конференцији за новинаре у Спољнотрговинској комори /СТК/БиХ.

Босна и Херцеговина 22.05.2014 | 13:11
 Угрожена трећина привреде у БиХ

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић рекао је да је у БиХ више од 100 производних компанија на директан начин претрпјело штету која је проузрокована поплавама у земљи, неке су потпуно обуставиле производњу, тако да је у БиХ, након ове природне непогоде, изгубљено на стотине радних мјеста.

"Посебно забрињавајуће је да ће сигурно након овога доћи до пада извоза, свјежег капитала и прихода у земљу, као и до пада пореских и непореских прихода. Комплетан проток новца, људи и робе биће смањен за готово 30 одсто у БиХ", истакао је Егрлић.

Према његовим ријечима, тренутно није могуће процијенити колика је штета, ни када ће ове фирме моћи покренути производњу, које су иначе перспективне и чија су тржишта, угловном, биле земље ЕУ.Егрлић је истакао да је веома мало фирми имало осигурање од поплава, истакавши да БиХ нема тренутно никаквих фондова који могу помоћи овим компанијама, тако да би надлежне власти у БиХ требало да учине све да би се буџетима и подстицајима помогло повратку производње и обезбјеђењу радних мјеста.

Он је истакао да је огромна штета и на путној, водоводној и електро инфраструктури, као и  телекомуникацијским системима, те додао да је Комора контактирали Еурокомору, Свјетску федерацију комора и Балканску асоцијацију комора да би, посредством коморског система, допринијели да компаније из БиХ не изгубе тржиште у свијету и Европи.

"Грађани који су изгубили најмилије, комплетна домаћинства и имања, губе и радна мјеста и неће бити у ситуацији да остваривањем личних примања санирају материјалну штету која се може санирати", нагласио је Егрлић, додавши да је пољопривредна производња потпуно уништена у најквалитетнијим дијеловима БиХ, те да је призводња хране у најтежем стању у задњих 100 година.

Директор Сектора за макроекономију СТК Момир Тошић рекао је да у овом тренутку институције у БиХ морају да одреагују и да инфраструктуру, посебно саобраћајну, енергетску и водопривредну, што прије оспособи, а што ће, како је рекао, бити највећа подршка привредним субјектима.

"У овом тренутку очекујемо да и међународни фактор, и Међународни монетарни фонд и Европска банка за обнову и развој одреагује и да стану иза становништва БиХ", истакао је Тошић и додао да је ова елементарна непогода, након рата, најтежи ударац који је могао да задеси привреду БиХ. Директор Института за едукацију СТК БиХ Дуљко Хасић рекао је да је штета направљена на више од једне половине територије БиХ која је везана за аграр, додајући да ће се посљедице поплава осјећати на "привредном ткиву" БиХ наредних пет до седам година.

"Комора је на своју веб страницу поставила упитник евидентирања настале штете. Сви привредни субјекти позвани су да доставе податке о насталој штети у елементарним непогодама", нагласио је Хасић, те додао да је СТК раније радила процјену настале ратне штете. Он је навео да Комора има далеко бољу методологију, те да ће се боље снаћи од осталих институција у евидентирању настале штете, да би се дошло до коначне цифре, након чега би покушали организовати донаторску конференцију за помоћ привреди у санацији и обнови послије елементарних непогода.

Комора покушава допринијети стабилизацији, те санацији штете тако што је директним одрицањем од дијела прихода, упутила помоћ у неколико регионалних и кантоналних комора, да би се купиле пумпе, те различита ХТЗ опрема.

Коментари / 0

Оставите коментар