Убрзана царинска процедура

Прилив хуманитарне помоћи у БиХ је појачан на свим царинским испоставама, рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић.

Босна и Херцеговина 22.05.2014 | 12:50
Убрзана царинска процедура

Према његовим ријечима, свака хуманитарна пошиљка се може оцаринити на било којој испостави у БиХ.

"Процедура је јасна и убрзана. Свака хуманитарна пошиљка упућује се у царинску испоставу гдје се подноси захтјев за ослобађање царинских трошкова и пореза на додату вриједност /ПДВ/.Неопходни су инспекцијски прегледи, а потом се добија рјешење о ослобађању царинских дажбина и пореза за сваку пошиљку",рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Градишци.

Он је нагласио да се ослобађају дажбине само пошиљке насловљене на органе јавне управе или хуманитарне организације у БиХ, те да се хуманитарне пошиљке лијекова у Републику Српску могу упућивати једино у Клинички центар Бањалука.

Шеф царинске испоставе у Градишци Радован Ђурић наводи да је од 20. маја до данас у ову испоставу стигло 45 пошиљки из разних држава. "Од тих 45 пошиљки, 14 смо упутили у друге испоставе, а остале обрадили веома брзо. Максимално смо убрзали процедуру и увели непрекидни рад, тако да једна пошиљка буде обрађена за два до три часа",рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да се приватне пошиљке хуманитарне помоћи вриједности до 100 КМ ослобађају дажбина одмах на граничном прелазу, а за вредније пошиљке контактира се општина или црвени крст у коју се упућује. Према информацијама којима располажу у Царинској испостави у Градишци, наредних дана очекује се појачан број хуманитарних пошиљки, па су замолили за разумијевање. Возач камиона са хуманираном помоћи Неџад Прашковић из Сарајева каже да вози робу у Маглај и да чека већ два часа, док његов колега Славко Кучкар са пошиљком из Марибора чека јутрос од 4.00 часа.

"Уколико данас завршим процедуру бићу задовољан. Возим боје за кречење у Лукавац", рекао је Кучкар. Из царинске испоставе у Градишци речено је да ни у једном случају нису наишли на покушај кријумчарења робе, те да су сви максимално схватили озбиљност катастрофе која је задесила БиХ. Уз испоставе у Градишци, даноноћно раде и царинске испоставе у Бихаћу, Броду, Орашју, Брчком, Горажду и на сарајевском аеродрому.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зворник

22.05.2014 16:53

Засто би просто, када мозе компликовано?

ОДГОВОРИТЕ