Ubrzana carinska procedura

Priliv humanitarne pomoći u BiH je pojačan na svim carinskim ispostavama, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Ratko Kovačević.

Bosna i Hercegovina 22.05.2014 | 12:50
Ubrzana carinska procedura

Prema njegovim riječima, svaka humanitarna pošiljka se može ocariniti na bilo kojoj ispostavi u BiH.

"Procedura je jasna i ubrzana. Svaka humanitarna pošiljka upućuje se u carinsku ispostavu gdje se podnosi zahtjev za oslobađanje carinskih troškova i poreza na dodatu vrijednost /PDV/.Neophodni su inspekcijski pregledi, a potom se dobija rješenje o oslobađanju carinskih dažbina i poreza za svaku pošiljku",rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Gradišci.

On je naglasio da se oslobađaju dažbine samo pošiljke naslovljene na organe javne uprave ili humanitarne organizacije u BiH, te da se humanitarne pošiljke lijekova u Republiku Srpsku mogu upućivati jedino u Klinički centar Banjaluka.

Šef carinske ispostave u Gradišci Radovan Đurić navodi da je od 20. maja do danas u ovu ispostavu stiglo 45 pošiljki iz raznih država. "Od tih 45 pošiljki, 14 smo uputili u druge ispostave, a ostale obradili veoma brzo. Maksimalno smo ubrzali proceduru i uveli neprekidni rad, tako da jedna pošiljka bude obrađena za dva do tri časa",rekao je Đurić.

On je napomenuo da se privatne pošiljke humanitarne pomoći vrijednosti do 100 KM oslobađaju dažbina odmah na graničnom prelazu, a za vrednije pošiljke kontaktira se opština ili crveni krst u koju se upućuje. Prema informacijama kojima raspolažu u Carinskoj ispostavi u Gradišci, narednih dana očekuje se pojačan broj humanitarnih pošiljki, pa su zamolili za razumijevanje. Vozač kamiona sa humaniranom pomoći Nedžad Prašković iz Sarajeva kaže da vozi robu u Maglaj i da čeka već dva časa, dok njegov kolega Slavko Kučkar sa pošiljkom iz Maribora čeka jutros od 4.00 časa.

"Ukoliko danas završim proceduru biću zadovoljan. Vozim boje za krečenje u Lukavac", rekao je Kučkar. Iz carinske ispostave u Gradišci rečeno je da ni u jednom slučaju nisu naišli na pokušaj krijumčarenja robe, te da su svi maksimalno shvatili ozbiljnost katastrofe koja je zadesila BiH. Uz ispostave u Gradišci, danonoćno rade i carinske ispostave u Bihaću, Brodu, Orašju, Brčkom, Goraždu i na sarajevskom aerodromu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zvornik

22.05.2014 18:53

Zasto bi prosto, kada moze komplikovano?

ODGOVORITE