Вишемилионске штете од поплава

Штете од поплава у сектору живинарства у Републици Српској биће вишемилионске, изјавио је  директор Пословног удружења "Заједница живинара Републике Српске" Србац Небојша Ракић.

Република Српска 21.05.2014 | 14:25
Вишемилионске штете од поплава

Он је додао да су штете пријављене ресорном министарству у Влади Српске.

Ракић је навео да се штета у фирми "Савић компани" из Дворова код Бијељине процјењује на више од милион марака.

"Ова фирма имала је тоталну штету на мјешаони сточне хране, у води се угушило 35.000 једнодневних пилића, страдала је инкубаторска станица са расплодним јајима јер је била без струје 30 сати, принудно је заклано 8.000 кока из фарме за родитељска јата, а огромна штета је и на резервама сточне хране", прецизирао је Ракић.

Према његовим ријечима, тоталну штету у истом износу имала је и фирма "Инекс-коп" из Шамца, у којој је потопљена мјешаона сточне хране и 385 крава.

"У фирми `Ирадија` из Лакташа штета на објектима и опреми процијењена је на 550.000 марака, а у Агромиксу` из Добоја страдала је фарма са 14.000 кока носиља и мјешаоном сточне хране, што се процјењује на више од пола милиона марака", каже Ракић.

 

Он је додао да је фирма "Супер-премикс" из Бањалуке имала штету на објектима, опреми и храни од око 100.000 КМ, а "Перутнина-Птуј" Србац код својих коопераната имала је угинуће више од 4.000 пилића у тову.

"Агроунија" Србац пријавила је штету на парцелама површине пет хектара гдје је био засијан кукуруз за тов пилића.

"Заједница живинара Републике Српске" у свом саставу има 21 фирму у Српској у којима се годишње произведе око 20 милиона товних пилића, што покрива око 80 одсто потреба Српске за пилећим месом.

Сједиште овог удружења је у Српцу, јер је ова општина водећа у производњи товних пилића и у њој се налази 170 фарми капацитета од 10.000 до 30.000 товних пилића у једном турнусу који траје око 40 дана.

Коментари / 0

Оставите коментар