Višemilionske štete od poplava

Štete od poplava u sektoru živinarstva u Republici Srpskoj biće višemilionske, izjavio je  direktor Poslovnog udruženja "Zajednica živinara Republike Srpske" Srbac Nebojša Rakić.

Republika Srpska 21.05.2014 | 14:25
Višemilionske štete od poplava

On je dodao da su štete prijavljene resornom ministarstvu u Vladi Srpske.

Rakić je naveo da se šteta u firmi "Savić kompani" iz Dvorova kod Bijeljine procjenjuje na više od milion maraka.

"Ova firma imala je totalnu štetu na mješaoni stočne hrane, u vodi se ugušilo 35.000 jednodnevnih pilića, stradala je inkubatorska stanica sa rasplodnim jajima jer je bila bez struje 30 sati, prinudno je zaklano 8.000 koka iz farme za roditeljska jata, a ogromna šteta je i na rezervama stočne hrane", precizirao je Rakić.

Prema njegovim riječima, totalnu štetu u istom iznosu imala je i firma "Ineks-kop" iz Šamca, u kojoj je potopljena mješaona stočne hrane i 385 krava.

"U firmi `Iradija` iz Laktaša šteta na objektima i opremi procijenjena je na 550.000 maraka, a u Agromiksu` iz Doboja stradala je farma sa 14.000 koka nosilja i mješaonom stočne hrane, što se procjenjuje na više od pola miliona maraka", kaže Rakić.

 

On je dodao da je firma "Super-premiks" iz Banjaluke imala štetu na objektima, opremi i hrani od oko 100.000 KM, a "Perutnina-Ptuj" Srbac kod svojih kooperanata imala je uginuće više od 4.000 pilića u tovu.

"Agrounija" Srbac prijavila je štetu na parcelama površine pet hektara gdje je bio zasijan kukuruz za tov pilića.

"Zajednica živinara Republike Srpske" u svom sastavu ima 21 firmu u Srpskoj u kojima se godišnje proizvede oko 20 miliona tovnih pilića, što pokriva oko 80 odsto potreba Srpske za pilećim mesom.

Sjedište ovog udruženja je u Srpcu, jer je ova opština vodeća u proizvodnji tovnih pilića i u njoj se nalazi 170 farmi kapaciteta od 10.000 do 30.000 tovnih pilića u jednom turnusu koji traje oko 40 dana.

Komentari / 0

Ostavite komentar