Најтеже у Бијељини, Добоју, Шамцу и Челинцу

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић рекла је  да су установе културе Српске најгроженије у Челинцу, Добоју, Бијељини и Шамцу.

Република Српска 21.05.2014 | 14:04
Најтеже у Бијељини, Добоју, Шамцу и  Челинцу

Она је истакла да је Министарство просвјете и културе сачинило план посјете угроженим објектима културе који су у надлежности овог министарства, али и локалних заједница, као што је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске у Бањалуци.

"Овдје су предузете све активности на санацији, чишћењу и дезинфекцији просторија захваћених поплавом. Они су правовремено дјеловали да би сачували опрему и просторије од пропадања", наводи Вујановићева.

Према њеним ријечима, улога Министарства је да прикупи све извјештаје са терена, да их обједини и направи процјену штете, која ће бити прослијеђена на виши ниво.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић рекао је да је зграда ове библиотеке претрпјела одређена оштећења, али да се још не може говорити колика је материјална штета.

"Лифт нам је у потпуности био поплављен, као и котловница и танк са лож уљем, а оштећен нам је и намјештај, али смо опрему успјели у потпуности сачувати, као и књижни фонд за слијепа и слабовида лица", истакао је Радиновић.

Он је додао да су дезинфиковали и очистили сав простор, али да је неопходно што прије санирати лифт због особа са инвалидитетом које раде у
библиотеци.

Ову библиотеку посјетила је данас и директор Народне и универзитетске библиотеке Српске Љиља Петровић-Зечић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Челзи

21.05.2014 12:40

Људи моји, ја сам из Челинца и ово је чисто политичка изјава. Јесте била поплава, јесте град био угрожен, и јесу библиотеке поплављене. Али Челинац и ови градови се не могу поредити. Само луд човјек може поредити стање у Челинцу и Добоју, Шамцу и Бијељини. Ово је чисто политичка изјава да би се преусмјерила средства за санирање штета у општину у којој су на власти црвени. Нисам прстом мрднуо да очистим ни једну установу која има везе са општином зато што је то највећа багра која постоји. Чистио сам са комшијама и отићу помоћи да се очисти Шамац. Ова власт ни по чему не заслузује овакав народ и кад се ишчупамо из свега овога, добро се требамо замислити куда и како даље.

ОДГОВОРИТЕ