Najteže u Bijeljini, Doboju, Šamcu i Čelincu

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović rekla je  da su ustanove kulture Srpske najgroženije u Čelincu, Doboju, Bijeljini i Šamcu.

Republika Srpska 21.05.2014 | 14:04
Najteže u Bijeljini, Doboju, Šamcu i  Čelincu

Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture sačinilo plan posjete ugroženim objektima kulture koji su u nadležnosti ovog ministarstva, ali i lokalnih zajednica, kao što je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u Banjaluci.

"Ovdje su preduzete sve aktivnosti na sanaciji, čišćenju i dezinfekciji prostorija zahvaćenih poplavom. Oni su pravovremeno djelovali da bi sačuvali opremu i prostorije od propadanja", navodi Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, uloga Ministarstva je da prikupi sve izvještaje sa terena, da ih objedini i napravi procjenu štete, koja će biti proslijeđena na viši nivo.

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović rekao je da je zgrada ove biblioteke pretrpjela određena oštećenja, ali da se još ne može govoriti kolika je materijalna šteta.

"Lift nam je u potpunosti bio poplavljen, kao i kotlovnica i tank sa lož uljem, a oštećen nam je i namještaj, ali smo opremu uspjeli u potpunosti sačuvati, kao i knjižni fond za slijepa i slabovida lica", istakao je Radinović.

On je dodao da su dezinfikovali i očistili sav prostor, ali da je neophodno što prije sanirati lift zbog osoba sa invaliditetom koje rade u
biblioteci.

Ovu biblioteku posjetila je danas i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske LJilja Petrović-Zečić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Čelzi

21.05.2014 12:40

Ljudi moji, ja sam iz Čelinca i ovo je čisto politička izjava. Jeste bila poplava, jeste grad bio ugrožen, i jesu biblioteke poplavljene. Ali Čelinac i ovi gradovi se ne mogu porediti. Samo lud čovjek može porediti stanje u Čelincu i Doboju, Šamcu i Bijeljini. Ovo je čisto politička izjava da bi se preusmjerila sredstva za saniranje šteta u opštinu u kojoj su na vlasti crveni. Nisam prstom mrdnuo da očistim ni jednu ustanovu koja ima veze sa opštinom zato što je to najveća bagra koja postoji. Čistio sam sa komšijama i otiću pomoći da se očisti Šamac. Ova vlast ni po čemu ne zasluzuje ovakav narod i kad se iščupamo iz svega ovoga, dobro se trebamo zamisliti kuda i kako dalje.

ODGOVORITE