Помен убијеним српским цивилима

У насељу Жутица у општини Милићи данас је обиљежено 22 године од убиства осам српских цивила у овом мјесту.

Република Српска 21.05.2014 | 13:45
Помен убијеним српским цивилима

Представници општинских власти, локалне Борачке организације и чланови породица погинулих положили су цвијеће и прислужили свијеће на мјесту страдања.

На данашњи дан, 21. маја 1992. године, припадници паравојних муслиманских снага пресрели су у мјесту Жутица, на регионалном путу Милићи - Сребреница, камион којим су се превозили радници предузећа "Боксит" и мјештани села Подравање и из засједе убили осморо цивила, међу којима и двије жене.

Тог дана убијени су Слободан Зечић /26/, Миленко Ковачевић /32/, Обренија Илић /34/, Мићо Лазаревић /18/, Миљана Обрадовић /54/, Недељко Кандић /38/, Младен Петковић /40/ и Војислав Шарац /72/.

Предсједник општинске Борачке организације Драгутин Ђуричић изјавио је  да се пуким случајем неколико људи бијегом у шуму спасило сигурне смрти.

"Тај догађај, као и напад муслиманских снага на камионе предузећа `Боксит` у Кољевић Пољу, који се такође десио првих дана рата, потврђује ко је овдје заправо желио рат и крвопролиће. Трагична је и чињеница да за те злочине још нико није одговарао, а сумњам да ће и одговарати", рекао је Ђуричић.

Након рата, на мјесту злочина подигнута је спомен-плоча која је недуго потом оштећена и срушена.

Плоча је прије двије године, уз ангажовање локалне Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те општинских власти, враћена на мјесто масакра.

Поводом 22 године од убиства српских цивила у Жутици, данас је у Спомен-соби у Милићима служен парастос свим погинулим српским борцима и цивилима, у посљедњем отаџбинском рату.

Коментари / 0

Оставите коментар