Pomen ubijenim srpskim civilima

U naselju Žutica u opštini Milići danas je obilježeno 22 godine od ubistva osam srpskih civila u ovom mjestu.

Republika Srpska 21.05.2014 | 13:45
Pomen ubijenim srpskim civilima

Predstavnici opštinskih vlasti, lokalne Boračke organizacije i članovi porodica poginulih položili su cvijeće i prislužili svijeće na mjestu stradanja.

Na današnji dan, 21. maja 1992. godine, pripadnici paravojnih muslimanskih snaga presreli su u mjestu Žutica, na regionalnom putu Milići - Srebrenica, kamion kojim su se prevozili radnici preduzeća "Boksit" i mještani sela Podravanje i iz zasjede ubili osmoro civila, među kojima i dvije žene.

Tog dana ubijeni su Slobodan Zečić /26/, Milenko Kovačević /32/, Obrenija Ilić /34/, Mićo Lazarević /18/, Miljana Obradović /54/, Nedeljko Kandić /38/, Mladen Petković /40/ i Vojislav Šarac /72/.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragutin Đuričić izjavio je  da se pukim slučajem nekoliko ljudi bijegom u šumu spasilo sigurne smrti.

"Taj događaj, kao i napad muslimanskih snaga na kamione preduzeća `Boksit` u Koljević Polju, koji se takođe desio prvih dana rata, potvrđuje ko je ovdje zapravo želio rat i krvoproliće. Tragična je i činjenica da za te zločine još niko nije odgovarao, a sumnjam da će i odgovarati", rekao je Đuričić.

Nakon rata, na mjestu zločina podignuta je spomen-ploča koja je nedugo potom oštećena i srušena.

Ploča je prije dvije godine, uz angažovanje lokalne Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštinskih vlasti, vraćena na mjesto masakra.

Povodom 22 godine od ubistva srpskih civila u Žutici, danas je u Spomen-sobi u Milićima služen parastos svim poginulim srpskim borcima i civilima, u posljednjem otadžbinskom ratu.

Komentari / 0

Ostavite komentar