Овако се Европа брани од поплава

Док је код нас главна одбрана од поплава градња насипа од врећа напуњених пијеском, Аустрија, Њемачка, Швајцарска и Велика Британија само су неке од европских земаља које у борби против поплава
користе монтажне бране које су се показале као изузетно успјешан начин заустављања водених бујица, посебно у градским срединама.

Република Српска 21.05.2014 | 12:05
Овако се Европа брани од поплава

Исти системи  се примјењују и у САД-у, Јапану и другим развијеним дијеловима свијета. Ријеч је о системима  у које су уложени милиони евра, али су дугорочно гледано и више него исплативи јер је штета нанесена поплавама немјерљива у односу на цијене оваквих баријера.

Наведени системи  су у развијеним европским земљама толико популарни да их многи купују и за "кућну употребу" - како би заштитили властита дворишта или бар улазна врата у куће и друге објекте. Цијене таквих мини баријера за кућна врата, овисно о произвођачу, димензијама и врсти материјала од ког су израђене, крећу се од неколико стотина до неколико хиљада евра. Произвођачи тврде како су овакви системи поуздани, дуговјечни те отпорни чак и на оштећења изазвана потресима.

Колико грађани имају повјерења у такве системе најсликовитије је својевремено  показала Ројтерсова фотографија која је за вријеме великих поплава у Европи обишла свијет - фотографија безбрижног Аустријанца који је мирно косио траву у свом дворишту док је баријера спрјечавала набујали Дунав да му поплави кућу све до првог спрата.

Понуда оваквих монтажних брана од поплава шаролика је, нуди се разни системи од оних који се монтирају "у трен ока" до аутоматских. И једни и други имају својих предности.

Предност система које се монтира та је што се тај тип баријера може селити према потреби, овисно о подручју којем пријети поплава.

Недостатак је што или морате унапријед имати припремљена чврста упоришта или их стварати у трену постављања, а за велика подручја је потребан и велик број људи који ће их постављати па у ту сврху на терен најчешће излази војска која монтира овакве привремене "бране".

Аутоматски системи су знатно скупљи, али је њихова предност у томе што се у случају поплава сами подижу из "оквира" закопаног у земљиште па није потребна људска интервенција.

Такође, како опада ниво воде, систем се сам "враћа" назад у тло. Тако је спреман на поплаве у сваком трену, а издржљивост је загарантована дубоко укопаним чврстим темељима.

Да овај систем није примјењив само у градовима, већ и ван урбаних средина свједочи примјер Аустрије гдје су оваквим мобилним бранама заштићена читава села која се налазе на подручјима која су често угрожена поплавама.

Иако у случају великих поплава села остају у "изолацији" па је потребно становништво привремено евакуисати или им редовно достављати потребно, захваљујући добром систему  одбране од поплава људски животи, а ни имовина, ни у једном трену нису угрожени.

Погледајте видео:

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мислилац

21.05.2014 10:28

Ово је супер, само ово је за 21 вијек, а ми смо јос у 19-том.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

21.05.2014 16:11

Ма нису ни вреће лоше, код оних који их могу пунити и слагати, не пију по кафанама. Ако ме разумијете.

ОДГОВОРИТЕ