Ovako se Evropa brani od poplava

Dok je kod nas glavna odbrana od poplava gradnja nasipa od vreća napunjenih pijeskom, Austrija, Njemačka, Švajcarska i Velika Britanija samo su neke od evropskih zemalja koje u borbi protiv poplava
koriste montažne brane koje su se pokazale kao izuzetno uspješan način zaustavljanja vodenih bujica, posebno u gradskim sredinama.

Republika Srpska 21.05.2014 | 12:05
Ovako se Evropa brani od poplava

Isti sistemi  se primjenjuju i u SAD-u, Japanu i drugim razvijenim dijelovima svijeta. Riječ je o sistemima  u koje su uloženi milioni evra, ali su dugoročno gledano i više nego isplativi jer je šteta nanesena poplavama nemjerljiva u odnosu na cijene ovakvih barijera.

Navedeni sistemi  su u razvijenim evropskim zemljama toliko popularni da ih mnogi kupuju i za "kućnu upotrebu" - kako bi zaštitili vlastita dvorišta ili bar ulazna vrata u kuće i druge objekte. Cijene takvih mini barijera za kućna vrata, ovisno o proizvođaču, dimenzijama i vrsti materijala od kog su izrađene, kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Proizvođači tvrde kako su ovakvi sistemi pouzdani, dugovječni te otporni čak i na oštećenja izazvana potresima.

Koliko građani imaju povjerenja u takve sisteme najslikovitije je svojevremeno  pokazala Rojtersova fotografija koja je za vrijeme velikih poplava u Evropi obišla svijet - fotografija bezbrižnog Austrijanca koji je mirno kosio travu u svom dvorištu dok je barijera sprječavala nabujali Dunav da mu poplavi kuću sve do prvog sprata.

Ponuda ovakvih montažnih brana od poplava šarolika je, nudi se razni sistemi od onih koji se montiraju "u tren oka" do automatskih. I jedni i drugi imaju svojih prednosti.

Prednost sistema koje se montira ta je što se taj tip barijera može seliti prema potrebi, ovisno o području kojem prijeti poplava.

Nedostatak je što ili morate unaprijed imati pripremljena čvrsta uporišta ili ih stvarati u trenu postavljanja, a za velika područja je potreban i velik broj ljudi koji će ih postavljati pa u tu svrhu na teren najčešće izlazi vojska koja montira ovakve privremene "brane".

Automatski sistemi su znatno skuplji, ali je njihova prednost u tome što se u slučaju poplava sami podižu iz "okvira" zakopanog u zemljište pa nije potrebna ljudska intervencija.

Takođe, kako opada nivo vode, sistem se sam "vraća" nazad u tlo. Tako je spreman na poplave u svakom trenu, a izdržljivost je zagarantovana duboko ukopanim čvrstim temeljima.

Da ovaj sistem nije primjenjiv samo u gradovima, već i van urbanih sredina svjedoči primjer Austrije gdje su ovakvim mobilnim branama zaštićena čitava sela koja se nalaze na područjima koja su često ugrožena poplavama.

Iako u slučaju velikih poplava sela ostaju u "izolaciji" pa je potrebno stanovništvo privremeno evakuisati ili im redovno dostavljati potrebno, zahvaljujući dobrom sistemu  odbrane od poplava ljudski životi, a ni imovina, ni u jednom trenu nisu ugroženi.

Pogledajte video:

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mislilac

21.05.2014 10:28

Ovo je super, samo ovo je za 21 vijek, a mi smo jos u 19-tom.

ODGOVORITE
Name

Ajde

21.05.2014 16:11

Ma nisu ni vreće loše, kod onih koji ih mogu puniti i slagati, ne piju po kafanama. Ako me razumijete.

ODGOVORITE