Стотине милиона евра штете у Србији

Српски министар саобраћаја, грађевине и инфрастукртуре Зорана Михајловић изјавила је да су јавна предузећа дала прве процјене штете и да она износи стотине милионе евра.

Србија 21.05.2014 | 10:25
Стотине милиона евра штете у Србији

Михајловићева је истакла да би прелиминарну процјену штете до 30. маја требало да доставе и локалне самуправе.

Михајловићева, која је и предсједник Комисије за процјену штете од поплава, каже да ће тек послије свих контрола Комисија послати влади закључак.

Она је за телевизију "Пинк" рекла да је од 17.000 километара путева првог и другог реда, уништено 3.500 километара, док до 30 одсто жељезничке инфраструктуре не може да се приђе.

Михајловићева је навела да ће Србија тражити помоћ за обнову земље од свих релеватних финансијских институција и најавила да ће данас разговарати с представницима Свјетске банке и да ће тражити да се преименују неки кредити.

Министар за спољну и унутрашњу трговину Расим Љајић рекао је да опасност од поплава пролази, али да су видљиве размјере штете и да су углавном погођене општине које имају мали буџет.

Он је истакао да је више од 3.000 километара путева оштећено, 250 мостова срушено, а 2.500 стамбених грађевинских објеката урушено и оштећено.

Љајић је напоменуо да се 1.000 тона кукуруза сада даје за исхрану стоке, али да је дат и налог да се из робних резерви да 85 тона конзерви, паштета, нарезака, млијека у праху, 50 тона брашна.

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да је на динарски и девизни рачун Владе Србије до сада стигло укупно више од седам милиона евра за помоћ угроженим подручјима од поплава и најавио да ће ребаланс буџета бити извршен у јулу, јер ће највећи дио средстава потребних за обнову ићи из републичког буџета.

Коментари / 0

Оставите коментар