Stotine miliona evra štete u Srbiji

Srpski ministar saobraćaja, građevine i infrastukrture Zorana Mihajlović izjavila je da su javna preduzeća dala prve procjene štete i da ona iznosi stotine milione evra.

Srbija 21.05.2014 | 10:25
Stotine miliona evra štete u Srbiji

Mihajlovićeva je istakla da bi preliminarnu procjenu štete do 30. maja trebalo da dostave i lokalne samuprave.

Mihajlovićeva, koja je i predsjednik Komisije za procjenu štete od poplava, kaže da će tek poslije svih kontrola Komisija poslati vladi zaključak.

Ona je za televiziju "Pink" rekla da je od 17.000 kilometara puteva prvog i drugog reda, uništeno 3.500 kilometara, dok do 30 odsto željezničke infrastrukture ne može da se priđe.

Mihajlovićeva je navela da će Srbija tražiti pomoć za obnovu zemlje od svih relevatnih finansijskih institucija i najavila da će danas razgovarati s predstavnicima Svjetske banke i da će tražiti da se preimenuju neki krediti.

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim LJajić rekao je da opasnost od poplava prolazi, ali da su vidljive razmjere štete i da su uglavnom pogođene opštine koje imaju mali budžet.

On je istakao da je više od 3.000 kilometara puteva oštećeno, 250 mostova srušeno, a 2.500 stambenih građevinskih objekata urušeno i oštećeno.

LJajić je napomenuo da se 1.000 tona kukuruza sada daje za ishranu stoke, ali da je dat i nalog da se iz robnih rezervi da 85 tona konzervi, pašteta, narezaka, mlijeka u prahu, 50 tona brašna.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da je na dinarski i devizni račun Vlade Srbije do sada stiglo ukupno više od sedam miliona evra za pomoć ugroženim područjima od poplava i najavio da će rebalans budžeta biti izvršen u julu, jer će najveći dio sredstava potrebnih za obnovu ići iz republičkog budžeta.

Komentari / 0

Ostavite komentar