Угинуле животиње из БиХ биће спаљиване у Србији

Влада Србије донијела је одлуку да, због ванредне ситуације изазване поплавама у Босни и Херцеговини, одобри да се лешеви животиња из БиХ спаљују у Србији.

Регион 20.05.2014 | 21:49
Угинуле животиње из БиХ биће спаљиване у Србији

"То што неко мисли да не постоје границе за сточне болести, то су глупости. Ми хтели, не хтели, морамо да помогнемо", рекао је премијер Александар Вучић на сједници Владе.

Министарка пољопривреде Снежена Богосављевић Бошковић рекла је да је њено министарство добило захтјеве БиХ и да ће се мртве животиње спаљивати у фирми "Енергозелена" у Инђији.

"Нерешавање овог проблема могло би да угрози безбедност и у Републици Српској, Босни и Херцеговини и код нас, у земљи. Увоз тих лешева зато је једино решење", рекла је министарка.

Подсјетила је да закони у Србији не дозвољавају увоз лешева животиња јер је то отпад прве категорије, али Влада то ипак може да одобри јер је ситуација ванредна. А о коликим размјерама проблема је ријеч илуструје податак од прекјуче из Орашја у Федерацији БиХ гдје, након што се вода из Саве повукла, највећи проблем представљају угинуле животиње.

"Велики број животиња је угинуо и сада су под водом. Десетине фарми које су имале на стотине животиња су уништене. Стављамо у функцију мобилне палионице, а тражили смо међународну помоћ да нам се достави још палионица", рекао је Фахрудин Солак из Федералне управе цивилне заштите.

Ветеринарски факултет Сарајево је, иначе, јуче формирао кризни штаб и најавио да ће стручни тимови, који чине патолог, микробиолог, инфектолог, вирусолог и епидемиолог, од сутра обилазити угрожена подручја како би изршили увид у стање на терену и предложили конкретне мјере.

Компанија "Енерго Зелена" у Инђији има предвиђени капацитет за прераду од 150.000 тона годишње, а њена постројења су урађена и раде по најстрожим стандардима из области заштите животне средине. У редовним приликама овдје се уништава животињски отпад прикупљен од месне индустрије. Крајњи производ се користи као гориво за производњу енергије.

Ријеч је о првом постројењу за нешкодљиво уклањање отпада животињског поријекла прве категорије у Србији, које је у потпуности усклађено са српским и европским стандардима.

Коментари / 0

Оставите коментар