Uginule životinje iz BiH biće spaljivane u Srbiji

Vlada Srbije donijela je odluku da, zbog vanredne situacije izazvane poplavama u Bosni i Hercegovini, odobri da se leševi životinja iz BiH spaljuju u Srbiji.

Region 20.05.2014 | 21:49
Uginule životinje iz BiH biće spaljivane u Srbiji

"To što neko misli da ne postoje granice za stočne bolesti, to su gluposti. Mi hteli, ne hteli, moramo da pomognemo", rekao je premijer Aleksandar Vučić na sjednici Vlade.

Ministarka poljoprivrede Snežena Bogosavljević Bošković rekla je da je njeno ministarstvo dobilo zahtjeve BiH i da će se mrtve životinje spaljivati u firmi "Energozelena" u Inđiji.

"Nerešavanje ovog problema moglo bi da ugrozi bezbednost i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i kod nas, u zemlji. Uvoz tih leševa zato je jedino rešenje", rekla je ministarka.

Podsjetila je da zakoni u Srbiji ne dozvoljavaju uvoz leševa životinja jer je to otpad prve kategorije, ali Vlada to ipak može da odobri jer je situacija vanredna. A o kolikim razmjerama problema je riječ ilustruje podatak od prekjuče iz Orašja u Federaciji BiH gdje, nakon što se voda iz Save povukla, najveći problem predstavljaju uginule životinje.

"Veliki broj životinja je uginuo i sada su pod vodom. Desetine farmi koje su imale na stotine životinja su uništene. Stavljamo u funkciju mobilne palionice, a tražili smo međunarodnu pomoć da nam se dostavi još palionica", rekao je Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite.

Veterinarski fakultet Sarajevo je, inače, juče formirao krizni štab i najavio da će stručni timovi, koji čine patolog, mikrobiolog, infektolog, virusolog i epidemiolog, od sutra obilaziti ugrožena područja kako bi izršili uvid u stanje na terenu i predložili konkretne mjere.

Kompanija "Energo Zelena" u Inđiji ima predviđeni kapacitet za preradu od 150.000 tona godišnje, a njena postrojenja su urađena i rade po najstrožim standardima iz oblasti zaštite životne sredine. U redovnim prilikama ovdje se uništava životinjski otpad prikupljen od mesne industrije. Krajnji proizvod se koristi kao gorivo za proizvodnju energije.

Riječ je o prvom postrojenju za neškodljivo uklanjanje otpada životinjskog porijekla prve kategorije u Srbiji, koje je u potpunosti usklađeno sa srpskim i evropskim standardima.

Komentari / 0

Ostavite komentar