Српска војска у Сарајеву само се бранила

Током рата од 1992. до 1995. године, Војска Републике Српске у Сарајеву никада није издала наређење да се гађају цивили и цивилни објекти, изјавио је на суђењу генералу Ратку Младићу командир једне од чета Прве сарајевске моторизоване бригаде - Предраг Трапара.

 

Република Српска 20.05.2014 | 19:31
Српска војска у Сарајеву само се бранила

Како је рат одмицао, муслиманске војне снаге су се све више наоружавале, изјавио је свједок.

Српске снаге у Сарајеву, према ријечима свједока, никада нису офанзивно нападале да би заузеле територију. С друге стране, Армија БиХ злоупотребљавала је цивилне објекте у војне сврхе. И не само то.


“Између наших линија и муслимана су биле снаге Унпрофора. За вријеме примирија муслиманске снаге су користиле за улажење у нашу територију и то на десетине километара. Несметано, поред снага Унпрофора. Која је била ограничена као демилитаризована зона. Значи несметано поред снага Унпрофора”, изјавио је свједок.

На питање адвоката Бранка Лукића да ли је због тога било жртава на српској страни, Трапара је одговорио да јесте.


Како је Трапара посвједочио, током ратних година, српска војска није бранила пролаз хуманитраним конвојима у муслимански дио Сарајева, иако су знали да су те пошиљке често биле злоупотребљене.


“Преко територије на којој је била размјештена његова јединица и преко које су пролазили конвоји са хумантарном помоћи и никада ни један није спријечен да прође. Па чак ни кад је било примјера злоупотребе хуманитарне помоћи од стане међународних снага. Сјећа се када је војна полиција открила 7 пушака у хуманитарној испоруци намјењеној муслиманском дијелу града”, посвједочио је Трапара.


У Хагу је свој исказ дао и трећи свједок одбране Душан Шкрба, командант чија је јединица била у склопу Прве сарајевске бригаде. Из његове војне јединице, уз коју су били припадници Унпрофора, никада нису гађани цивили у Сарајеву, о чему могу посвједочити, каже Шкрба, извјештаји који су након сваког оружаног дејства достављани Унпрофору.

БН ТВ

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар