Srpska vojska u Sarajevu samo se branila

Tokom rata od 1992. do 1995. godine, Vojska Republike Srpske u Sarajevu nikada nije izdala naređenje da se gađaju civili i civilni objekti, izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću komandir jedne od četa Prve sarajevske motorizovane brigade - Predrag Trapara.

 

Republika Srpska 20.05.2014 | 19:31
Srpska vojska u Sarajevu samo se branila

Kako je rat odmicao, muslimanske vojne snage su se sve više naoružavale, izjavio je svjedok.

Srpske snage u Sarajevu, prema riječima svjedoka, nikada nisu ofanzivno napadale da bi zauzele teritoriju. S druge strane, Armija BiH zloupotrebljavala je civilne objekte u vojne svrhe. I ne samo to.


“Između naših linija i muslimana su bile snage Unprofora. Za vrijeme primirija muslimanske snage su koristile za ulaženje u našu teritoriju i to na desetine kilometara. Nesmetano, pored snaga Unprofora. Koja je bila ograničena kao demilitarizovana zona. Znači nesmetano pored snaga Unprofora”, izjavio je svjedok.

Na pitanje advokata Branka Lukića da li je zbog toga bilo žrtava na srpskoj strani, Trapara je odgovorio da jeste.


Kako je Trapara posvjedočio, tokom ratnih godina, srpska vojska nije branila prolaz humanitranim konvojima u muslimanski dio Sarajeva, iako su znali da su te pošiljke često bile zloupotrebljene.


“Preko teritorije na kojoj je bila razmještena njegova jedinica i preko koje su prolazili konvoji sa humantarnom pomoći i nikada ni jedan nije spriječen da prođe. Pa čak ni kad je bilo primjera zloupotrebe humanitarne pomoći od stane međunarodnih snaga. Sjeća se kada je vojna policija otkrila 7 pušaka u humanitarnoj isporuci namjenjenoj muslimanskom dijelu grada”, posvjedočio je Trapara.


U Hagu je svoj iskaz dao i treći svjedok odbrane Dušan Škrba, komandant čija je jedinica bila u sklopu Prve sarajevske brigade. Iz njegove vojne jedinice, uz koju su bili pripadnici Unprofora, nikada nisu gađani civili u Sarajevu, o čemu mogu posvjedočiti, kaže Škrba, izvještaji koji su nakon svakog oružanog dejstva dostavljani Unproforu.

BN TV

 



 

Komentari / 0

Ostavite komentar