Упутство за санацију стамбених објеката

Према упутству за грађане за санацију стамбених објеката након повлачења поплава наглашава се да се, по повлачењу воде, не чека потпуно сушење, већ се приступа најприје механичком чишћењу и уклањању наноса.

Република Српска 20.05.2014 | 18:54
Упутство за санацију стамбених објеката

"Грађани ово чине чистећи и уклањајући поплавни нанос из сопствених  кућа и станова, као и са површина у свом посједу", наводи се у упутству које је медијима доставио члан бијељинског Градског штаба за ванредне ситуације Зоран Дакић.

Особе које непосредно учествују у овим активностима обавезно користе заштитна средства /рукавице, маске, чизме, радна одијела/комбинезони/, а користе се сва расположива средства - муљне пумпе, лопате, џакови, колица, саобраћајно-транспортна средства и друго.

Сва ова средства се послије завршеног чишћења и уклањања наноса обавезно перу и дезинфикују.

Грађанима препоручујемо да уклоне /баце/ тепихе, душеке и тапациране предмете који су натопљени поплавном водом или контаминирани наносом, будући да садрже много инфективног материјала и да су њихово испирање и дезинфекција непоуздани.

Ова препорука важи и за намјештај од иверице. Предмети и покућство од чврстих материјала, укључујући и намјештај од пуног дрвета, могу се успјешно прати и дезинфиковати. Натопљена одјећа и обућа се може прати уз претходну дезинфекцију.

За дезинфекцију унутрашњости стамбених и јавних објеката /зидова, подова, таваница, врата и прозора/ препоручују се хлорни препарати, према упутствима произвођача. Употреба ових препарата препоручује се и за дезинфекцију дворишних и јавних површина, али у јачим концентрацијама, такође према упутствима призвођача.

Наношење дезинфекционих средстава обавља се прскањем, уз помоћ ручних или моторних прскалица.

"Молимо да се након уклањања отпада, уништеног намјештаја, тепиха и слично, сав тај отпад одложи тако не прави сметњу особама и екипама које ће вршити дезинфекцију, дератизацију и дезинсекцију", наводи се у
упутству.

Испред улазних врата објеката за колективни смјештај и исхрану потребно је поставити дезинфекциону баријеру са раствором расположивог дезинфекционог средства и старати се да свако ко улази у објекат прије уласка стане у дезинфекциони раствор.

Коментари / 0

Оставите коментар