Uputstvo za sanaciju stambenih objekata

Prema uputstvu za građane za sanaciju stambenih objekata nakon povlačenja poplava naglašava se da se, po povlačenju vode, ne čeka potpuno sušenje, već se pristupa najprije mehaničkom čišćenju i uklanjanju nanosa.

Republika Srpska 20.05.2014 | 18:54
Uputstvo za sanaciju stambenih objekata

"Građani ovo čine čisteći i uklanjajući poplavni nanos iz sopstvenih  kuća i stanova, kao i sa površina u svom posjedu", navodi se u uputstvu koje je medijima dostavio član bijeljinskog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Dakić.

Osobe koje neposredno učestvuju u ovim aktivnostima obavezno koriste zaštitna sredstva /rukavice, maske, čizme, radna odijela/kombinezoni/, a koriste se sva raspoloživa sredstva - muljne pumpe, lopate, džakovi, kolica, saobraćajno-transportna sredstva i drugo.

Sva ova sredstva se poslije završenog čišćenja i uklanjanja nanosa obavezno peru i dezinfikuju.

Građanima preporučujemo da uklone /bace/ tepihe, dušeke i tapacirane predmete koji su natopljeni poplavnom vodom ili kontaminirani nanosom, budući da sadrže mnogo infektivnog materijala i da su njihovo ispiranje i dezinfekcija nepouzdani.

Ova preporuka važi i za namještaj od iverice. Predmeti i pokućstvo od čvrstih materijala, uključujući i namještaj od punog drveta, mogu se uspješno prati i dezinfikovati. Natopljena odjeća i obuća se može prati uz prethodnu dezinfekciju.

Za dezinfekciju unutrašnjosti stambenih i javnih objekata /zidova, podova, tavanica, vrata i prozora/ preporučuju se hlorni preparati, prema uputstvima proizvođača. Upotreba ovih preparata preporučuje se i za dezinfekciju dvorišnih i javnih površina, ali u jačim koncentracijama, takođe prema uputstvima prizvođača.

Nanošenje dezinfekcionih sredstava obavlja se prskanjem, uz pomoć ručnih ili motornih prskalica.

"Molimo da se nakon uklanjanja otpada, uništenog namještaja, tepiha i slično, sav taj otpad odloži tako ne pravi smetnju osobama i ekipama koje će vršiti dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju", navodi se u
uputstvu.

Ispred ulaznih vrata objekata za kolektivni smještaj i ishranu potrebno je postaviti dezinfekcionu barijeru sa rastvorom raspoloživog dezinfekcionog sredstva i starati se da svako ko ulazi u objekat prije ulaska stane u dezinfekcioni rastvor.

Komentari / 0

Ostavite komentar